Print opties

Ganzenfilet op Duitse wijze met klassiek garnituur

Gänsefilet mit Knödel und Rotkohle

Cuisine ,
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 1 uur Total Time: 1 uur 15 minuten
Servings 4
Beschrijving

Dit is een rasechte klassieker, die bij veel Duitse families niet op de kersttafel mag ontbreken: ganzenborst, rode kool op Duitse wijze en een heerlijke knoedel! Het is even werk, moeilijk is het niet bepaald, maar je bent wel even bezig. Maar dan heb je ook wat. Oftewel “Dann haßt Du auch was…“

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Ganzenborst en garnituur:
  • 4 aardappelknödel (zie recept)
  • 400 grammen rode kool (zie recept)
  • 2 ganzenborstfilets (2 x 400g)
  • 1 prei (gerookt)
  • 1 ui (groot)
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 300 milliliters gevogeltefond (zie recept)
  • 3 blaadjes laurier
  • peper & zout (naar smaak)
  • Saus:
  • 2 perssinaasappels
  • 1 eetlepel balsamico
  • 50 milliliters schmand (of zure room)
  • 50 milliliters room
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels veenbessenjam (zie recept)
  • zout (naar smaak)
Instructies
    • Verwarm de oven voor op 175° C.
    • Was de groenten zorgvuldig en snij ze in dunne reepjes (julienne).
  1. Doe ze in een bak en hutsel ze goed door elkaar.

    • Maak de ganzenfilets droog met een stuk keukenpapier.
    • Snij de vette kant in ruitmotief in (niet te diep).
    • Kruid ze met zout en peper en bak ze snel aan weerszijden aan in een gloeiend hete koekenpan. Boter of olie hoeft niet, daar heeft de gans zelf een rijke voorraad van.
    • Maak een bedje van de groenten in een ovenslee en leg de filets erop.
    • Het braadvet uit de koekenpan evenredig verdelen over het groentenbedje.
    • Zet de braadslee in de oven.
    • Doe na 15 minuten de fond (klik voor recept) erbij.
  2. BEREIDING

    • Nu een uur laten stoven en af en toe de groenten iets door elkaar hutselen.
    • Daarna de gans uit de oven halen, de groenten afgieten en het vocht opvangen.
    • Groenten goed uit laten lekken.
    • De bloem aanlengen met een paar eetlepels kookvocht.
    • Goed roeren om klonten te voorkomen en vervolgens dit mengsel in het kookvocht storten.
    • Het vocht nu aan de kook brengen en laten binden.
    • Ondertussen de sinaasappels persen en het sap door een zeef bij de saus doen.
    • Weer laten binden.
    • Nu de kruiden, de balsamico en de veenbessenjam (zie recept) erbij doen.
    • Van het vuur halen en de room en zure room toevoegen.
    • Goed vermengen.
    • Serveer met de knödel en de rode kool. Klaar!
  3. WIJNTIP

    Ja, wie durft het, hier geen Duitse wijn bij aan te bevelen? Daarom dus een Müller-Thurgau uit de Rheingau.

Keywords: knoedel, gans, rode kool, kerst, weihnachten

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!