Print opties

Farinata Genovese

Een typische lekkernij uit Genua

Cooking Method ,
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 16 min Rest Time: 4 uur Total Time: 4 uren 21 minuten
Beschrijving

Genua. Havenstad in Italië. Oh ja, en de pesto komt er vandaan. Of toch nog wat meer...? Nou, deze "farinata Genovese" bijvoorbeeld! Een heerlijk gerecht waar Genua trots op is. Trouwens....hij komt ook voor in Zuid-Frankrijk maar dan heet ie opeens... "socca Niçoise".

Voor 10 stuks:
  • 200 grammen kikkererwtenmeel
  • 920 milliliters water
  • 1/2 theelepels zout
  • 200 milliliters olijfolie
  • Keukengerei:
  • Bakblik
  • Garde
  • Koekenpan (of teglia da farinata)
  • Pollepel
  • Houtoven
  • Spatel
Instructions
  1. We beginnen met kikkererwtenmeel. U vindt het in steeds meer winkels. Zeker in Oosterse winkels. 

  2. Weeg de juiste hoeveelheid af.

  3. Vermeng het meel met 660 ml water en roer even goed door met een garde.

  4. Dek af met een vochtige doek en laat minstens 4 uur tot maximaal 1 nacht overstaan op een koele plek. Liever niet in de koelkast, dat is te veel van het goede.

  5. Verwarm de oven voor op 250-280 graden. Houtoven is het lekkerst maar een gewone kan ook.

  6. Voeg na afloop van de rustperiode het zout toe.

  7. Voeg de rest van het water bij het kikkererwtenmengsel en roer stevig door elkaar met een garde.

  8. Farinata hoort eigenlijk te worden gemaakt in een speciale teglia per farinata, een brede, laag koperen bord. Een stevig bakblik of een goede koekenpan (zonder anti-aanbaklaag) kan ook. Giet een flinke bodem olijfolie in de pan.

  9. Giet met een pollepel een  laagje van een halve centimeter dikte kikkererwtenmengsel in de pan.

  10. Veeg de gaatjes eventueel dicht met een spatel voor een mooier resultaat.

  11. Bak de farinata in 16 minuten gaar. Omdraaien hoeft niet.

  12. Zo komt uw farinata uit de oven. Klaar!

Keywords: farinata, socca, kikkererwten

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!