Print opties

Farfalle carota, sedano e broccoli

Cooking Method ,
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 6 min Cook Time: 12 min Total Time: 18 minuten
Servings 4
Beschrijving

Pasta met wortel, broccoli en bleekselderij

Af en toe mag het. Af en toe mag je afwijken van de traditionele recepten. Zeker als je leftovers en liflafjes hebt liggen. Neem nou zo’n geval: je doet de koelkast open en je hebt een broccoli, een bleekselderij, wat wortels…..en een hongerige familie.  Is dat te combineren? Jazeker!

Parmentier 
Parmentier is een culinaire vakterm. Het is eigenlijk gewoon een duur woord voor in blokjes snijden. Er zijn in de Franse keuken aardig wat termen die te maken hebben met snijpatronen. Dit zijn een aantal voorbeelden:

  • Tranché: plakjes (bijv. vlees en brood)
  • Julienne (zie afbeelding): in reepjes of sliertjes
  • Parisien: blokjes van 20 mm
  • Brunoise, blokjes van 3 mm
  • Parmentier (in blokjes van ongeveer 1 cm)
  • Emincé: zeer dunne plakjes (bijv. truffel, knoflook of paddenstoelen)
  • Tourné: mooi rond bijgesneden (bijv. aardappelen of wortelen)
  • Paré: in het gewenste model gesneden (bijv. bij vlees het verwijderen van overtollige aanhangsels)
  • Cannelé: met groeven of geultjes (bijv. komkommer of citroen)
  • Chinoise: in ruitjes gesneden

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 100 milliliters sugo (zie recept)
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 1 winterpeen (middelgroot)
  • 100 grammen boter
  • 1 broccoli (klein)
  • 400 grammen farfalle (of andere korte droge pasta)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 50 grammen Parmigiano (of Grana)
  • zout & peper
  • Keukenbenodigheden
  • Staafmixer
  • Vergiet
Instructies
  1. VOORBEREIDING

    • Snij de stam uit de broccoli
    • Snij de stam, de wortels en de selderijstengels Parmentier
    • Kook ze beetgaar in wat zout water
    • Zet in een nieuwe pan de boter op en zacht vuur
    • Zodra de boter begint te smelten de beetgare groenten toevoegen, samen met het nog rauwe, zachte gedeelte van de broccoli
    • Dit geheel op een heel zacht pitje laten stoven
    • Halverwege de stooftijd, na zo’n 6 minuten,  de sugo toevoegen
    • In de gaten houden dat het vocht niet verdampt en zo nodig aanlengen met water
  2. ONDERTUSSEN DE PASTA KOKEN

    • Kook ondertussen de pasta in ruim zout water
    • Wij hebben gekozen voor farfalle maar het is maar wat je in huis hebt. Wel korte pasta nemen: de saus is voor lange pasta minder geschikt
    • Zo’n 4-5 minuten voor de kooktijd is verstreken ⅓ van de groentemassa pureren met een staafmixer en terugdoen in de pan
    • 50 gram geraspte Parmezaan of Grana toevoegen
    • Goed mengen, op smaak brengen met zout en peper.
  3. AFGIETEN, MENGEN, OPDIENEN

    Giet de pasta af. Doe terug in de pan en voeg de groentenmassa toe. Hussel snel door elkaar. Voordat u de laatste keer de lepel door de pasta haalt een flinke scheut goede Extra Vergine olijfolie toevoegen. Klaar!

  4. WIJNTIP

    Een mooie lichte witte of rosé. Wellicht een mooie witte Toscaan. Niet te koud.

Keywords: pasta, quello che era rimasto in frigo, farfalle

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!