Soupe Néerlandaise aux pois
Ja, wat gaat er nou boven eigengemaakte snert? Niets, natuurlijk. Dat begrijpen wij ook. Voor we aan de slag gaan nog even dit: parmentier is een term uit de Franse keuken. Het is een snijwijze. Alles wat je in blokjes snijdt van ongeveer 1 centimeter, heet parmentier. Heel simpel.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Zoek de groenten bij elkaar, maak ze schoon en snij ze parmentier. Snij ook de speklapjes in blokjes, als u die wenst toe te voegen. Mijn oma deed het niet omdat ze vond dat de soep daardoor te vet werd. Wel een punt, vinden wij.
Mooie krabbetjes, ook wel platte ribben genoemd. Lekker dik uitgesneden, zodat ook lekker veel vlees overblijft in de soep (zie later).
Kruid het vlees stevig met uw favoriete kruidenmix of met zout en peper.
Doe een klont boter in een hoge soeppan en zet de pan op hoog vuur.
Zodra het meeste schuim weg is mag het vlees (en eventueel het spek) in de pan.
Braad het vlees snel aan, aan beide kanten. Zodra het gebruind is kan het weer uit de pan.
Nu kunnen de groenten (behalve de spliterwten) in de achtergebleven boter.
Blijf even scheppen in de groente, tot de ui glazig wordt. Belangrijk is om niets te laten aanbranden.
Nu mogen de spliterwten rauw en wel in de pan.
Laurierblaadjes erbij.
Het vlees (en eventueel de spekjes) mogen nu op de erwten.
Vier liter koud water. En dan aan de kook brengen. Zodra de soep kookt kan de warmtebron omlaag. Op een zacht pitje kan de soep nu doorpruttelen tot de erwten gaar zijn. Reken op 1,5 uur. Daarna is de soep eigenlijk pas echt lekker als hij minstens een keer helemaal is afgekoeld en opnieuw is verwarmd. Dus….afblijven (als u kunt)!
Wanneer de soep koud is kan het vlees uit de pan.
Verwijder de botjes uit de krabbetjes…
…en snij het vlees in niet te kleine stukken. Dit vlees kan weer terug in de soep.
Nu de worst!
Het is zover. U mag uw soep opdienen. Warm de soep op tot het kookpunt. Let op dat u goed blijft roeren en dat de erwten die naar de bodem zakken niet aanbranden. Brandt de soep toch aan, ga dan niet zitten schrapen over de bodem! Het aangebrande op de bodem is bitter en mag niet met de soep worden vermengd. Giet de soep over in een nieuwe pan. Als de soep niet zout genoeg is, doe er dan wat zout bij maar let op: erwtensoep slaat heel snel om van niet zout genoeg naar te zout! Voeg 5-7 minuten voordat u de soep serveert de rookworst (in plakjes gesneden) bij de soep. Dit doen we op het laast omdat rookworst die een dag in de soep heeft gedobberd flauw smaakt. Dus, mocht u de soep niet helemaal opmaken, kies er dan voor het gedeelte dat u niet denkt te gebruiken apart te houden en de rookworst daarvoor ook pas vlak voor het opdienen toe te voegen.
Serveertip
Snert is op zich al lekker. Maar als we dan ons toch decadent laven aan de weelde van de Hollandse culinaire cultuur, waarom niet tot het eind gaan? Serveer de soep met roggebrood, reuzel en gerookt spek. De smaaksensatie? Woorden schieten tekort…
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!