Kruidenboter

Basisrecept uit de Franse keuken.
pinit

Beurre maitre d’hôtel

Kruidenboter

Difficulty: Gemiddeld Cook Time 5 min Total Time 5 minuten

Description

Beurre maitre d’hôtel

Kruidenboter. De echte naam is beurre Maître d’hotel. Niet te verwarren met beurre Café de Paris die er erg op lijkt. De fameuse “beurre Maître d’hotel” die in Nederland kruidenboter is gaan heten bevat alleen maar zoute boter, peterselie, en citroensap. Wie kan zich de goede tijden nog herinneren, toen kruidenboter nog kruidenboter was? Bent u een van die liefhebbers? Probeer hem dan eens thuis te maken!

Worcestershiresaus

Het wordt uitgesproken als “woestersoos”. Kun je je afvragen waarom het zo ingewikkeld geschreven wordt…Worcestersaus is een gefermenteerde vloeistof gemaakt met moutazijn, geestrijkazijn, stroop, maissiroop, water, chilipepers, sojasaus, peper, tamarinde, ansjovis, uien, sjalotjes, kruidnagels en knoflook. De saus wordt als smaakmaker gebruikt in gekookte en ongekookte gerechten, en vooral met rundvlees. In de Filipijnse keuken wordt hij vaak gebruikt als marinade, vooral bij varkensvlees. Het is een belangrijk ingrediënt in caesarsalade, filet américain, carpaccio en in de cocktail Bloody Mary.

Tomatenpuree – maar dan alleen het blikje!

In plaats van een garneerrring kunt u voor deze cylindervormige boter ook prima een leeg blikje tomatenpuree (hoog model!) gebruiken dat u aan twee kanten openmaakt.

Maitre d’Hôtel

In de vorige eeuwen was een maître d’hotel, de huishoudmeester, in de letterlijke zin van het woord. Hij zorgde ervoor dat zijn meester de gerechten voorgeschoteld kreeg waarvan hij hield, dat er bedienend personeel genoeg was, dat het hotel (huis) van zijn meester onderhouden werd, hij zorgde voor de aankopen, hij zorgde voor de kaarsenverlichting, hij organiseerde de atracties als er nodig waren, kortom hij was het manusje van alle werk, waardoor hij doorgaans in hoog aanzien stond als zijn werk voldoening schonk aan zijn meester. Waarom deze boter zo is gaan heten is een raadsel. Men zou kunnen aannemen dat het te maken heeft met de delicate smaak ervan: Welk hoofd van de huishouding zou zijn meester nou niet willen verblijden met een dergelijke lekkernij?

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten

Voor 250g:

Keukengerei

Instructies

  1. Bereiding:

    Laat de boter op kamertemperatuur komen (chambreren). voeg de peterselie en het citroensap toe, daarna de verse knoflook uit de pers en de worcestershiresaus. Meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Doe in een hoge cylindrische vorm en laat in de koelkast afkoelen. Haal de boterrol uit de vorm door de vorm onder de warme kraan te houden. Snij de boter in plakken van ongeveer 1 cm. Klaar!

    Zie ook: Beurre Café de Parisdaslookboter

Keywords: beurre, boter, saus, persille

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?