Print opties

Beenhammetje, stamppot zuurkool en ‘Grand Bouquet’

Cuisine ,
Courses
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 30 min Cook Time: 30 min Total Time: 1 uur
Servings 4
Beschrijving

Stevige maaltijd met stijl

Een heerlijke ‘made in Holland”-stamppot met een lekkere twist – een eenpersoons beenhammetje in een zalige, smeuïge, zelfgemaakte saus. Geloof ons – zo’n gerecht misstaat zelfs niet op Kerst!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 4 eenpersoons beenhammetjes
  • 1 kilogram stamppot zuurkool (zie recept)
  • 1 bouquet garni (salie, tijm, laurier, peterselie)
  • Voor de saus:
  • 1 venkel
  • 200 milliliters runderfond (zie recept)
  • 2 winterpenen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 100 milliliters rode wijn
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • boter (naar behoeven)
  • zout&peper (naar smaak)
  • Keukenbenodigheden
  • Cocotte (braadpan)
  • Garneerring
  • Staafmixer
Instructies
  1. Bouquet

    VOOR DE STAMPPOT

    U kunt zich strikt houden aan het recept dat hier vermeld is. Leuker is echter om de aardappelen en zuurkool apart te houden.

    • Snij daarvoor de aardappelen niet in stukken maar in schijven,
    • en snijd de zuurkoolspek in minuscule dobbelsteentjes door de zuurkool heen.
    • Volg verder wel de aanwijzingen in het bovengenoemde recept.

    VOOR DE SAUS

    • Snij de groenten in grove stukken,
    • zet ze aan in een cocotte met flink wat boter,
    • en blus ze af met de rode wijn en de runderfond (zie recept) (deglaceren).
    • Voeg het bouquet garni toe.  
    • Matig de warmtebron en laat stoven tot alle groenten gaar zijn.
    • Verwijder het bouquet garni en laat indampen tot het meeste overtollige vocht weg is (reduceren).
    • Pureer met een staafmixer.
  2. VOOR DE BEENHAMMETJES

    Zodra de saus klaar is kunt u de beenhammetjes erin warm laten worden op 90 graden (ongeveer 30 minuten).

  3. wijntip witte wijn

    SERVEERTIP

    • Bouw met behulp van een garneerring een taartje van stamppot zuurkool of,  laagje voor laagje, zuurkool en aardappelschijven.
    • Leg helemaal bovenop het beenhammetje.
    • Garneer af met wat saus. Klaar!

    WIJNTIP

    Een stevige, fruitige witte wijn.

Keywords: beenhammetje, onderpoot, varken, zuurkool, saus

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!