Print opties

Eendenfilet met mango en zoete aardappel

Filet de canard, mangue et patate douce

Courses
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 5 min Cook Time: 25 min Total Time: 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Boordevol smaakbeleving!

Niks mooier op een chique diner dan een eendenborstje. Heerlijk! Tamme eend is erg sappig van smaak en makkelijk te verwerken. Iedereen kan het! De huid van de eend is zo vet dat u tijdens de bereiding eigenlijk geen boter of olie nodig heeft.

De combinatie van eend en tropisch fruit is een oude bekende van menig culinair expert: dat nét even dat zuurtje tegen een zoete achtergrond, onderstreept door een mooie ronde, vette omgeving, is gewoon een perfecte smaakbeleving. Echt iets om te proberen!

Maak de porties niet te groot – een volwassene kan makkelijk een hele eendenborst van 200 gram op, maar waarom? Dit is het hoofdgerecht, het zogenaamde pièce de résistance. De avond is echter lang, er staat nog meer op het programma…

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
    Eendenborst:
  • 700-800 grammen eendenborst
  • 100 grammen spekblokjes (gerookt)
  • 2 mango's
  • zout&peper
  • 2-3 eetlepels ketjap (manis)
  • 3 zoete aardappelen
  • 1 blaadje laurier
  • Keukengerei:
  • 2 Koekenpannen
  • Garneerring (rond)
Instructies
  1. Schil de zoete aardappel.

  2. Schil de rijpe mango’s.

  3. Snij daar twee dikke plakken vanaf.

  4. Verdeel deze in partjes.

  5. Kook de zoete aardappel gaar in +/- 20 minuten in zout water.

  6. Droog de eendenborst met keukenpapier en snij haar in blokjes.

  7. Vergeet het laurierblaadje niet.

    • Kruid de blokjes eendenborst met uw favoriete kruidenmix of met peper en zout en leg ze op de velkant in een gloeiend hete koekenpan met dikke bodem, zonder vet. Het vet van de eend zelf komt nu los. Hiermee heeft u voldoende bakvet om uw eend af te werken.
    • Bak de blokjes 3-4 minuten en hutsel ze dan door elkaar.
    • Blijf op hoog vuur nog zo’n 3 minuten bakken.
  8. Sauteer ondertussen wat spekreepjes tot ze glazig worden

  9. Wanneer de zoete aardappel gaar is snijden we deze in grove blokjes.

    • Voeg de laurier en de mango toe aan het vlees en stoof het geheel onder voorzichtig omscheppen, een minuut of 2.
    • Voeg daarna de ketjap toe en schep nog eens goed door elkaar.
  10. Schep de spekreepjes door de blokjes zoete aardappel

  11. Serveertip:Garneerringen
    • Stort de zoete aardappel in een garneerring op het bord.
    • Serveer met wat tuinkruiden (selderij, tijm en lavendel passen hier uitstekend bij).
  12. Wijntip:

    Een mooie zoete witte (dessert)wijn, een Beaume de Venice bijvoorbeeld, of een Sauternes. Een mooi Hongaarse Tokay kan ook.

Keywords: tropisch, fruit, gevogelte

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!