Cranberry Compote
Maak de citroen schoon met een borsteltje en rasp de schil op een fijne rasp. Pers de sinaasappel. Ris met een losse hand de tijmblaadjes van de takjes af.
Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng aan de kook. Maak de compote met suiker of zoetstof zo zoet als u wenst. Vergeet niet dat de koude compote altijd iets zoeter uitvalt dan de hete brij.
Laat de compote een kwartiertje zacht pruttelen. Verwijder de kaneelstok. Pureer met een vork totdat u de gewenste structuur heeft bereikt. Laat een paar uur afkoelen. Nog lekkerder is de compote na een dag of 2 in de koelkast (wel afsluiten met cellofaan).
Voeg een klein beetje water toe.
Zet de pan op matig vuur, sluit af met een deksel en breng de massa aan de kook. Kook ze 10 minuten zodat de kernen van de bramen kunnen garen.
Doe de andere helft van de bramen in een groentemolen en pureer ze. Zo heeft u straks toch de structuur van de braam in uw jam, maar slechts de helft van de pitjes.
Voeg de geleisuiker bij de bramenmassa die u gepureerd heeft en meng goed.
Giet het mengsel over in een tweede pan.
Voeg het sap van 1 citroen toe. Dit is het zuur dat de pectine straks omzet in gelei.
Breng de massa op matig vuur aan de kook.
Spoel ondertussen uw jampotten af met gloeiend heet water en zet ze klaar op een natte doek om eventueel barsten te voorkomen. Droog de potten niet af.
Zodra de massa kookt voeg u de inhoud van de eerste pan toe. Kook het geheel 1-2 minuten onder voortdurend roeren en doof de warmtebron.
Giet de jam in de potten...
...tot helemaal aan de rand.
Sluit de potten af en draai ze om. Laat ze zo afkoelen. Klaar!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!