Haantje in rode wijn
Van dit recept bestaan nogal wat varianten. De ene kok houdt van zoeter, de ander van hartiger, de een van vetter, de ander van mager. Coq au vin is ontstaan uit de noodzaak iets te verzinnen voor de oude haan van de boerderij, nadat deze….uitgekraaid was. Het stugge vlees werd langdurig gemarineerd. De wijn waarin de haan werd bereid zorgde voor het ontbinden van de aminozuren die het spiervlees van de haan zijn harde structuur gaven. De lever werd gebruikt voor extra binding van de saus en de slow-cookingmethode zorgde ervoor dat dit proces ook tijdens het koken werd voortgezet. Tegenwoordig is het natuurlijk niet te doen om aan een “uitgediende” boerderijhaan te komen. Het recept baseert zich daarom heden ten dage op een lekkere sappige jonge haan. Kip kan overigens ook. U zou voor dit recept ook 4 kippenpoten kunnen gebruiken.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Doe de boter en de olie in een braadpan of cocotte en braad het vlees snel op zo hoog mogelijk vuur snel knapperig aan de buitenkant.
Erg lekker met een aardappel, gekookt in de schil.
De kenners zeggen dat alles kan en alles mag. De smaak van coq au vin is zo rijk geschakeerd dat men zich eigenlijk niet kan vergissen. In theorie zou men dezelfde wijn kunnen drinken die men voor de marinade heeft gebruikt. Maar dat hoeft niet. U kunt alle kanten op: een Bordeaux, een Bourgogne, een Beaujolais, een Loirewijn…niks doet een goede coq au vin te kort, en omgekeerd. Wij gaan dit keer voor een leuke wijn die, als dan toch alles kan, op een andere manier deze typisch Franse dis siert, namelijk door ons eigen koninklijk huis er even in te betrekken: we kiezen voor een rode (Vin de pays de la ) Principauté d’Orange, uit de Rhônevallei. Ook nog eens – heel toepasselijk – van het wijnhuis Grafé Lecoc.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!