Burger from the burger joint
Zelf maken is leuk!
Burger from the burger joint
Description
Hamburger
Eigenlijk is een hamburger een schijf gebakken of gegrild vlees in een broodje. De rest is …geschiedenis.
Herkomst
Lang werd er beweerd dat het broodje een Hamburgse uitvinding is die na de Tweede wereldoorlog door de Amerikaanse soldaten mee naar huis was genomen en daar als een bom insloeg. Broodje aap, zul je bedoelen. De hamburger heeft wel iets met Duitsland te maken, maar bestaat in de VS al sinds de 19e eeuw: hij stamt af van de gehaktbal, “Frikadel” in het Duits, een mengsel van gehaktvlees en uien. De Frikadel werd vaak verkocht in de havensteden van waaruit emigranten naar Amerika vertrokken, zoals Hamburg. De havensteden van aankomst in de Verenigde Staten namen de traditie over en de “Hamburger Steak” was geboren. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich razendsnel door de Verenigde Staten. Het grote succes zat hem erin dat je deze maaltijd staand of lopend, zonder bestek, kon eten.
Andere burgers
Het gedeelte “burger” van de ham-burger ging een eigen leven leiden. Zo ontstonden varianten als de cheeseburger (met gesmolten kaas), de baconburger (met gesmolten kaas en gebakken spek-zie recept), de vegetarische burger (met een vleesvervanger, meestal op basis van soja of peulvruchten), de halalburger (met ritueel geslacht vlees), de hawaïburger (met een schijfje ananas), en de hamburger speciaal (met mayonaise, curry en gesneden ui).
Ingrediënten
Voor de burgers:
Voor de saus:
Voor de garnituur:
Keukengerei:
Instructies
-
De broodjes zelf maken? Natuurlijk! Volg dit recept
-
Hamburgers ook zelf maken? Uiteraard! Volg dit recept
-
Voorbereiding:
- Snij de ui en de tomaat in dunne plakken/ringen
- Maak een dikke dressing van de mayonaise, de chilisaus, de sandwich spread en de worcestershire saus
- Halveer de broodjes. Steek de grill van uw oven of de barbecue aan.
-
Bereiding:
- Deze burgers zijn het lekkerst van de barbecue maar als u geen zin heeft in de rompslomp kunt u ze ook bakken op de grill van de oven, en zelfs, heel licht ingewreven met een beetje olie, gewoon in een lege, gloeiend hete koekenpan. Belangrijk is: Niet te lang! De burgers moeten roze zijn binnenin!
- U kunt kiezen waar u de kaas wilt hebben - wat verderaf van het vlees en dus niet al te gesmolten, of, wanneer de burgers bijna gaar zijn, legt u er een plakje van de kaas overheen, zodat dat licht kan aansmelten.
- Eveneens legt u de bovenste helft van het broodje op de grill van uw oven, met de snijkant in de richting van de warmtebron, zodat het broodje licht krokant kan worden. Ook dit kan op de barbecue, en zelfs in de koekenpan zonder boter of vet.
- Neem de onderkanten van de broodjes, verdeel daarover gelijkmatig de saus.
- Leg daarop de burgers, vervolgens een of twee schijfjes tomaat en daar weer bovenop uiringen.
- Eindig met een blaadje sla en tot slot het bovenste gedeelte van het broodje. Een andere volgorde kan natuurlijk ook. Klaar!
-
Nog een paar tips:
- Veel mensen houden niet zo van aan rauwe ui. Niet voor niets zijn in de Verenigde Staten tal van recepten te vinden, waarin de ui gebakken is. Probeer ook deze variant eens!
- Serveer de cheeseburger met french fries (klik voor recept). en coleslaw (klik voor recept)
- Als drankje raden wij een Amerikaans biertje aan: Een klassieke Budweiser bijvoorbeeld.