De insalata caprese, oftewel “salade van Capri” is vernoemd naar het gelijknamige, betoverend mooie eiland voor de kust van Napels. Hier hielden in vervlogen tijden de groten de aarde in de lente en nazomer kwartier, zoals de Romeinse keizer Tiberius, de Russische schrijver Maksim Gorkij, de Oostenrijkse kunstenaar Oskar Kokoshka, de Engelse toneelschrijver Graham Greene, de Russische revolutionair Vladimir Lenin, de Chileense dichter Pablo Neruda, en ga zo maar door. De salade, die waarschijnlijk oorspronkelijk in Napels is bedacht, is een ode aan al het mooie dat Zuid-Italië te bieden heeft: zon, smaken, kleuren. De kleuren van de insalata caprese, als je een Italiaan vraagt, herinneren aan de Italiaanse vlag, de “tricolore“.
Even een paar dingen rechtzetten: Nederlandse koks en voedselfabrikanten hebben er nog wel eens een handje van om in originele nationale recepten te gaan knoeien. Zo komt men ook in deze prachtige caprese de meest vreemde en soms zeer aanstootgevende “noviteiten” tegen, zoals bijvoorbeeld pesto, tapenade, zwarte olijven, peper, knoflook….. De Italiaanse wikipedia zegt er dit over:
La caprese è un’insalata costituita da pomodoro e mozzarella di bufala campana, tagliate a fette, inoltre condita con olio, sale e basilico. A piacere si può aggiungervi origano.
Lijkt toch duidelijk genoeg: tomaat, mozzarella di bufala Campana, basilicum, olijfolie, zout. Oregano als het echt moet. Basta!
Snijd de mozzarella en de tomaat. Leg de plakjes om en om op het bord. Bestrooi met (liefst zee-)zout en giet er rijkelijk olie over. Omdat dit recept uit Campanië komt ligt een locale Campaanse olie voor de hand. Een ander zuidelijke, fruitige olie kan ook – een Apulische bijvoorbeeld, of een Siciliaanse. Garneer af met basilicum. Klaar!
Serveer met stokbrood. Als u wel eens in Italië komt zal het u wellicht zijn opgevallen – Italiaanse families gooien vaak aan tafel het zachte gedeelte van het brood (mollica di pane) weg en eten alleen de rijke, knapperige korst op. Deze deppen ze met genot in de olie of in de van een of ander gerecht overgebleven saus. “Fare la scarpetta“, het “schoentje” doen – vraag ons niet waarom…
Anything goes, als het maar een mooie lichte wijn is. Bardolino, Colli Romani, Frascati, Falanghina, Soave, zeg het maar. Lekker fris uit de koeler…heerlijk.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!