Cannelloni
Letterlijk "grote kleine pijpjes". Een pastasoort die familie is van lasagne en crespelle Heerlijke rolletjes met een vleesvulling of met ricotta en spinazie, die in de oven worden gebakken. Er zijn echter vele variaties, zelfs zoete vullingen bestaan. Cannelloni worden gegeten met tomatensaus (sugo) en met roomsaus van aller aard.
Zelf maken? Tuurlijk!
Lege cannellonihulsen (zie afb.) zijn in de winkel te koop. zelfgemaakte cannelloni zijn natuurlijk niet te evenaren. We nemen u mee door het recept:
Pasta ripiena
Pasta met vulling. De meest bekende is wel de raviolo, maar ons Noord-West-Europeanen staat nog het een en ander te wachten: agnolotti, cannelloni, conchiglie, fagottini, paccheri, pansotti, tortelli, tortellini, anolini, caramelle, casonsei, mezzelune, triangoli…
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Oven
Voorverwarmen op 200° C
Wassen
Was de spinazie. Verwijder de hardere stelen. Doe in een pan met alleen het lekwater op de bladeren en stoof de groente gaar (5-10 minuten) op een laag vuur. Stort de spinazie in een zeef en laat afkoelen. Druk er vervolgens met een houten spatel of lepel zo veel mogelijk vocht uit.
Meng de spinazie, de ricotta en 80 g van de geraspte Parmezaan in een kom tot een glad geheel.
Gaat u voor zelfgemaakte pasta? Bravo! Klik dan op deze link en volg de aanwijzingen. Gaat u voor kant-en-klare gedroogde cannelloni uit de winkel, blancheer deze dan nu 2 minuten in kokend water. Laat ze afkoelen.
Maak van uw pastavellen rechthoeken m.b.v. een mes of een deegsteker.
Vul een spuitzak met het ricottamengsel en breng een dikke sliert op de rechthoeken aan.
Rol de cannelloni op. Heeft u kant-en-klare hulsen, vul deze dan met het ricottamengsel.
Maak een mooie sugo (zie recept).
Bak de cannelloni in 20 minuten gaar in de (hout)oven. Zet in een conventionele oven vervolgens de grill een minuut of 5 aan voor een lekker krokant korstje. Klaar!
Een lichte rode wijn? Wij zeggen “doen”! Een leuke Bardolino bijvoorbeeld.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!