Print opties

Calamares, gevuld met garnalen

Cooking Method
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 20 min Cook Time: 30 min Total Time: 50 minuten
Servings 6
Beschrijving

Römertopf
Erg populair in de jaren zeventig en inmiddels zo goed als in onbruik geraakt. Een prachtige uitvinding. Deze lemen pot werkt als een tajine. Zet hem even in het water voor dat u hem gebruikt. In de oven kan hij hoge temperaturen aan en door ze unieke bouw blijven de gerechten smeuïg. Dus ga op zoek, op zolder bij Oma, of in de kringloopwinkel! Een goed alternatief is een tajine, in dit geval een ongeglazuurde!!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 6 calamares (pijlstaartinktvissen)
  • 500 grammen garnalen (klein)
  • 6 eetlepels witte wijn
  • zout&peper (naar smaak)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels boter
  • 300 grammen broodkruim
  • 3 tenen knoflook (fijn gehakt)
  • 2 ui (middelgroot)
  • 1 eetlepel peterselie (vers gehakt)
  • 1 eetlepel basilicum (vers gehakt)
  • 1,5 limesap
  • Keukengerei:
  • Tandenstokers
  • Römertopf (of tajine)
  • Oven
Instructies
  1. Voorbereiding:
    • Zet de Römertopf ruim 10 minuten onder water.
    • Verwijder van de inktvissen kop en ingewanden en haal de kraakbeenachtige balein uit het lichaam. Verwijder vinnen en velletje. Er blijft een mooie witte tube over. Spoel af met water.
    • Hak de uien fijn en fruit ze in een mengsel van 3 el. olie en 3 el. boter tot ze lichtbruin worden.
    • Voeg de broodkruimels, basilicum, peterselie, fijngehakte knoflook en zout en peper toe.
    • Voeg nu zoveel water toe als nodig is om het broodkruim goed zacht te krijgen (ongeveer een kwart kopje) zodat een samenhangend geheel ontstaat.
    • Voeg nu de garnalen toe en meng nog een keer goed door elkaar. Vul hiermee de calamaris tubes en sluit ze af met een tandenstoker.
  2. Bereiding:
    • Leg de tubes in de pot en giet er de wijn en het limesap overheen
    • Zet de pot in een koude oven en verwarm deze nu tot 250°
    • Laat de pot nog 30 minuten stoven
    • U kunt nu eventueel de deksel van de pot halen en de calamaris een minuut of 5 onder de grill laten kleuren, maar het hoeft niet. Klaar!
  3. Serveertip:

    Serveer de inktvissen geheel, op een bedje van groente met iets een zoetje erin, zoals bijvoorbeeld doperwten. Een smaakvolle garnituur is zilvervliesrijst.

  4. Wijntip:wijntip witte wijn

    Een frisse, witte wijn. Bijvoorbeeld een Pouilly Fumé of een Sancerre van de silexgrond.

Keywords: calameris, pijlstaartinktvis, romertopf

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!