Print opties

Bûche de Noël

Cooking Method
Cuisine , ,
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 30 min Cook Time: 30 min Rest Time: 1 min Total Time: 1 uur 1 minuut
Beschrijving

Dit is het traditionele gebak dat in Frankrijk en delen van België rond de Kerst op tafel verschijnt. Echt zoiets waarvan iedereen hoort te vinden dat zijn of haar oma de beste maakt. Er zijn veel varianten, maar uiteindelijk komt het idee steeds op hetzelfde neer: een boomstam van gebak met crème au beurre. Heerlijk, en goed dat het maar eens per jaar hoeft…

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
    Voor het gebak:
  • 100 grammen suiker
  • 100 grammen bloem
  • 5 eieren
  • 5 grammen vanillesuiker
  • Voor de crème au beurre:
  • 100 grammen suiker
  • 1/2 kopjes water
  • 5 eidooiers
  • 500 grammen boter
  • 100 grammen pure chocolade
  • 2 sterke espresso
  • Keukengerei:
  • Bakblik
  • Bakpapier
  • Garde
  • Koksdoek
  • Marmeren plaat
Instructies
  1. Bereiding van het gebak:
    • Verwarm de oven voor op 200° C
    • Klop 4 eiwitten op to sneeuw
    • Meng de overgebleven 4 eierdooiers met de suiker en de vanillesuiker
    • Als het mengsel mooi romig wordt voegt u nog een heel ei toe
    • Een paar minuten goed doorspatelen
    • Hierna mengt u eerst geleidelijk de bloem door het deeg en daarna spatelt u de opgeklopte eiwitten er luchtig doorheen
    • Leg een vel bakpapier op een bakblik en smeer het licht in met boter
    • Stort hier het deeg op uit en verdeel het over het bakblik
    • Bak in de oven op 200° C gedurende 10 minuten
    • Leg het bakblik omgekeerd op een koude ondergrond (liefst een marmeren plaat) en maak het gebak met papier en al los van het blik
    • Bedek met een schone doek (het beste is een doek die niet met wasmiddel of wasverzachter is behandeld: die lucht kan in het gebak dringen!)

     

  2. Bereiding van de crème au beurre:
    • Suiker in het water laten smelten. Vuur niet te hoog houden
    • Een dikke siroop moet het resultaat worden
    • Giet deze siroop langzaam op de eierdooiers onder voortdurend stevig roeren met een garde
    • Net zo lang blijven roeren tot het mengsel is afgekoeld
    • Voeg nu de boter (zacht, op kamertemperatuur) beetje voor beetje toe tot een gladde crème ontstaat
    • Verdeel deze in 2 gelijke helften
    • Smelt de chocolade met een klein beetje water
    • Voeg aan de ene helft van de crème de chocolade toe
    • Aan de andere helft het koffie-extract
  3. Afwerking:
    • Verwijder doek en papier van het gebak
    • Smeer de koffiecrème egaal over het gebak en rol het in de lengte op
    • Smeer nu de rol in met de chocoladecrème
    • Snij de uiteinden van het gebak af
    • Hergebruik deze eventueel voor het maken van zijwaartse “noesten”.
    • De nerven van de boombast maakt u door sporen te trekken met een vork
    • Versier de boomstam nu naar eigen smaak.
    • Zie afbeelding voor een voorbeeld. Klaar!

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!