De Italiaanse antipasti, vaak uitgestald bij binnenkomst in zo’n typisch Italiaans restaurantje tijdens een onvergetelijke zomervakantie. zalig. Wel oppassen – de antipasti, die vaak zo uitdagend zijn uitgestald, staan met steevaste regelmaat niet op de kaart en kosten dus, zo blijkt vaak aan het einde van het diner, wat “de gek ervoor geeft”. Maar ach, er zijn ergere dingen waarvoor je het vel over de oren getrokken wordt, toch? Vooral in pizzeria’s zien we de bruschetta als antipasto verschijnen, samen met andere heerlijke zaken zoals olive Ascolane, mozzarelline fritte, enz.
Broe-sjetah???
Liever zo: BROE-SKETTA, als je het op z’n Hollands zou willen schrijven. Tenminste, zo zeggen 50 miljoen Italianen het.
Bruschetta’s zijn er in veel soorten
Vaak zien we alleen de klassieke bruschetta voorbij komen, met verse tomaat erop. Maar er zijn een heleboel verschillende bruschetta’s. De meest authentieke en populaire zijn de net genoemde met tomaat en de overheerlijke “Bruschetta all’aglio“…daarover later. Verder ziet men vaak nog de Bruschetta con olive nere (met zwarte-olijvenpasta), Bruschetta con pomodoro e mozzarella (met tomaat en mozzarella), Bruschetta con crema di tartufo (met zwartetruffelpasta), Bruschetta con pomodoro e rucola (met tomaat en rucola). In gespecialiseerde bruschettarestaurants (bruschetteria) kan de keuze ontploffen tot wel 100 verschillende. Eigenlijk een beetje zoals in Nederland met de pannenkoek.
Het principe
Een bruschetta is een dik stuk brood (liefst zonder zout – zgh. pane sciapo of pane casereccio) dat op een houtskoolgrill of boven een kampvuurtje wordt getoast, overgoten met de beste olijfolie die u kunt vinden en (eventueel) gegarneerd met iets lekkers. Simpel. Klaar? Gaan we!
Stroop de trostomaatjes
Snij het brood in dikke plakken en steek de barbecue aan.
Snij een teen knoflook doormidden en wrijf daarmee het brood aan een kant in.
Bestrooi met wat grof zeezout.
Maak het mengsel eventueel (naar eigen inzicht) wat smeuïger door er even losjes met een stamper doorheen te gaan.
Grill de stukken brood aan weerskanten. Tip: loop hier NIET bij weg – het gaat razendsnel te hard.
Hetzelfde kan in een houtoven.
Koel wit wijntje. Greco di tufo, Pecorino, Frascati, Gavi.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!