Print opties

Brodo vegetale (groentebouillon)

Cooking Method
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 1 uur Total Time: 1 uur 15 minuten
Beschrijving

Uit de traditionele Italiaanse keuken

In de Italiaanse keuken wordt veel minder vaak gebruik gemaakt van vlees dan je zou denken. Vooral in Midden- en Zuid-Italië wordt erg vaak vegetarisch gekookt. Men kan zich hier ook wel iets bij voorstellen: vlees is duur, en in heet weer zwaar op de maag. Traditioneel bestond bovendien ook nog het probleem dat vlees gekoeld bewaard moet worden. Minestrone, de beroemde Italiaanse groentesoep, is een goed voorbeeld. Je zou verwachten dat deze soep getrokken wordt van een lekker bot. Niets is minder waar – er komt geen vlees aan te pas. Ook veel pastasoorten en risotto’s waarvan je zou denken dat ze worden aangelengd met kippenbouillon (zoals in de Franse keuken het geval zou zijn) worden vervaardigd met een uiterst lichte, geheel plantaardige groentenbouillon – de vermaarde brodo vegetale die in geen enkele Italiaanse familie mag ontbreken. Hier het recept.

Ingrediënten
  • 1 teen knoflook
  • 2 uien
  • +/- 10 zwarte peperkorrels
  • 1 bosje peterselie
  • 1 aardappel (vastkokend)
  • zout (niet te veel, kan altijd nog)
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 courgette
  • 2 winterpenen
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 tomaten
  • 3 liters water
Voor 3 liter
    • Was alle bestanddelen grondig.
    • Schil de tomaat, de ui, de wortel en de aardappel
  1. Snijd alles in vrij grove delen

  2. Brodo vegetale -groentebouillon

    Doe alles behalve de peterselie en de knoflook in een pan met koud water en breng aan de kook.

  3. Voeg zodra het kookt de peterselie en de ONGEPELDE knoflook toe.

  4. Daarna de peperkorrels (stuk of 10).

  5. Daarna de laurierblaadjes.

  6. Laat 1,5 uur zacht koken.

  7. Zeef de groentebouillon en regel eventueel de smaak met nog wat zout indien nodig. Hou er wel rekening mee dat, als u deze groentebouillon gaat gebruiken in gerechten waar u de vloeistof sterk reduceert (in laat dampen), u beter af bent met geen of te weinig dan met te veel zout! Klaar!

  8. Geheimpje weten?

    Vaak wordt in Italië de brodo vegetale "gespaard" door gedurende een aantal dagen groenten steeds in hetzelfde kookvocht te koken (zonder zout). Uiteindelijk, als u gevarieerd genoeg kookt, heeft u vanzelf een heerlijke brodo vegetale die prima kan dienen als basis voor legio Italiaanse gerechten. Op het Nederlandse platteland gebeurt iets dergelijks nog steeds wel eens met vleesjus. Handigheidje van oma...:)

Keywords: soep, groenten, brodo, vegetale

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!