Brisket, gestoofd
Brisket, gestoofd
Description
Brisket is een stuk rundvlees uit de borst dat enorm populair is in de Verenigde Staten en daarbuiten steeds meer veld wint. In de VS wordt het vooral op de grill gebruikt. Gezien de structuur van het vlees vergt dat enige kennis. We hebben in dit recept de brisket langzaam gestoofd, voor een zacht en mals resultaat. We hebben ook een tweede recept voor u in petto. Hierbij wordt de brisket gebarbecued. Klik hier voor dat recept.
Ingrediënten
Vlees:
Keukengerei:
Instructies
-
Daar is ie. De brisket. De hoofdrolspeler van, onder andere, de wereldberoemde pastrami van Katz's Deli in New York.
-
Kruid de brisket in zijn geheel. Snij de groenten.
-
Smelt de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken.
-
Bak het vlees snel aan weerskanten aan.
-
Haal het vlees uit de pan en laat rusten op kamertemperatuur.
-
Verwijder het overtollige vet uit de pan.
-
Stoof in dezelfde pan (met de overgebleven bakresten) ui, wortel en bleekselderij.
-
-
Voeg een bouquet garni toe.
-
Leg het vlees weer in de pan.
-
Voeg een mengsel van half rode wijn,
-
half kalfsbouillon (klik voor recept) toe,
-
zodanig dat alles onder staat.
-
Laat 5 uur garen op een zeer laag vuurtje (hou als het ware NET tegen de kook aan).
-
Verwijder het bouquet garni.
-
Haal het vlees uit de pan.
-
- Zeef het stoofvocht en hou eventueel wat groentetjes over voor de opmaak van het bord.
- Kook de saus in tot deze mooi glad en smeuïg is. Breng daarna pas op smaak met zout. Klaar!
-
Serveertip:
Serveer, bijvoorbeeld met aardappelpuree en natuurlijk de saus, eventueel apart.
-
Wijntip:
Stevige rode wijn. Bordeaux bijvoorbeeld, maar dan niet te jong en wel een die goed op dronk is.