Sap maken is helemaal niet moeilijk en heel leuk werk. Het leukste gedeelte is eigenlijk het plukken van de vruchten, in de vrije natuur. Hier een recept voor bramensapconcentraat, dat u later aan kunt lengen en zoeten naar smaak. Zo hoeft u geen water te conserveren en kunt u met kleinere flessen werken. U kunt natuurlijk ook meteen water en suiker of zoetstof toevoegen.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Zorg voor een mooie, egale massa.
Steriliseer de sapflessen door er kokend water in te gieten.
Stort het bramenmengsel in een chinoise en vang het sap op.
Dit proces kan even duren…
…maar het is beter om te “helpen” met, bijvoorbeeld een pannenlikker om zo snel mogelijk zoveel mogelijk sap uit de brei te halen: hoe heter het sap in de fles komt, des te sterieler zal de fles zijn.
Giet het water uit de sapflessen en vul deze af met het sap. Laat zo weinig mogelijk lucht in de fles.
Sluit de flessen af en draai ze om.
Wat u heeft gemaakt is ongezoet concentraat van bramensap. U kunt deze naar smaak zoeten en aanlengen met water. Ieder heeft zijn eigen smaak hierin. Wij raden aan het concentraat 1:1 aan te lengen met ijskoud water en te zoeten met 40 druppels vloeibare zoetstof per liter, net voor het serveren. U kunt natuurlijk ook suiker in water oplossen en dit mengsel gebruiken om het sap mee te verdunnen.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!