Bramencoulis (bramensaus)
Bramencoulis (bramensaus)
Voor 6 forse potten coulis
Keukengerei:
Instructies
-
Maak een mooie boswandeling en pluk mooie, rijpe bramen. In gebieden waar vossen voorkomen doet u er goed aan geen bramen op te rapen van de grond en ook laag hangende bramen…..te laten hangen. De kans is miniem, maar vossenuitwerpselen kunnen u besmetten met een vervelende leverparasiet. Deze parasiet wordt door koken volledig gedood, dus in principe heeft u er met jam totaal niets mee te maken, maar wie kan er nou van rauwe bramen afblijven als ze voor je liggen…?
Was de bramen snel maar zorgvuldig, verwijder alle takjes, blaadjes en andere onnodige zaken en laat de vruchten uitlekken in een vergiet.
-
Kook de vruchten in aanhangend water gedurende 30 minuten op matig vuur. Plet ze met de bolle kant van een lepel voorzichtig
-
Pureer de bramenmassa eventueel met een staafmixer
-
Giet de bramenmassa over in een chinoise en laat deze grondig uitlekken in een schone pan.
-
Zet de pan op matig vuur en voeg de citroenschil toe.
-
Breng op smaak met suiker en/of zoetstof en breng opnieuw langzaam aan de kook.
-
Verwijder na 10 minuten pruttelen de citroenschil. Spoel ondertussen uw jampotten af met gloeiend heet water en zet ze klaar op een natte doek om eventueel barsten te voorkomen. Droog de potten niet af.
-
Stort de coulis in de potten. Zorg dat de potten goed vol zijn. Hoe minder lucht, hoe beter. Sluit de potten af en draai ze om. Laat ze afkoelen en vacuüm trekken. Klaar!