Print opties

Börek met wokgroente en harissa

Cooking Method ,
Cuisine ,
Courses ,
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 20 min Total Time: 35 minuten
Beschrijving

Börek

Börek is heel populair in Turkije. Je kunt het overal in stalletjes kopen op straat. Het zijn rolletjes filodeeg, gevuld met vlees en/of kaas. Borek komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. de Turken hebben het daar vandaan tijden de heerschappij van het Ottomaanse rijk mee naar huis genomen. Börek kunt je vullen met een traditionele vulling of je kunt je eigen fantasie laten gaan. Zoals bijvoorbeeld in dit gerecht.

Harissa

Harissa is een scherpe chilisaus die veel voorkomt in Noord-Afrika. De belangrijkste ingrediënten zijn rode pepers en olijfolie. Het is een standaard ingrediënt in de Noord-Afrikaanse keuken, vooral in Tunesië en Algerije, maar sinds kort wordt het ook in landen als Marokko steeds populairder. In het land van herkomst, Tunesië, wordt harissa zowat bij elke maaltijd op tafel gezet als smaakmaker, zoals sambal bij Indonesische maaltijden.
Recepten voor huisgemaakte harissa variëren van familie tot familie en van regio tot regio. Veel voorkomende ingrediënten zijn komijn, rode paprika, knoflook, koriander en citroensap. Soms wordt de rode peper voor het verwerken gerookt boven open vuur, waardoor de harissa een bijzondere rooksmaak krijgt.

[caption id="attachment_6783" align="aligncenter" width="300"]Harissa uit Tunesië Harissa uit Tunesië[/caption]

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Voor 4 böreks
    De börek
  • 2 vellen filodeeg (+/- 40x50 cm)
  • 600 grammen wokgroenten
  • 50 grammen harissa
  • zout
  • 6 scheuten olijfolie
  • Keukengerei:
  • Oven
  • Cocotte
Instructies
    • Giet wat olijfolie in een cocotte of braadpan
    • Voeg de groenten toe
    • Stoof het geheel om middelhoog vuur in 10 minuten beetgaar.
    • Breng op smaak met zout
  1. Prepareer het filodeeg:
    • Snij van elk vel filodeeg 4 even grote rechthoeken 20x25cm
    • Leg de rechthoeken filodeeg naast elkaar op een droge werkplek
    • Wrijf de helft van de vellen aan 1 kant in met olijfolie
    • Leg op ieder vel een tweede vel
  2. Vullen en vouwen:
    • Leg op het midden van de deegvellen evenveel vulling
    • Trek een streep harissa over de lengte van de vulling
    • Vouw de zijkanten van de deegvellen (de twee lagen tegelijk) over de vulling
    • Rol nu het geheel op als een wrap
    • Plaats in de oven op 180 graden
    • Bak de böreks 15-20 minuten tot ze mooi knapperig en goudbruin zijn
    • Haal ze uit de oven en laat ze even rusten

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!