de moderne versie
Salsa bolognese (eigenlijk ragù bolognese) is waarschijnlijk de meest bekende saus uit de Italiaanse keuken. Jammer, dat de naam van deze saus zoveel onrecht wordt aangedaan, te beginnen met het feit, dat geen inwoner van Bologna het in zijn hoofd zou halen om deze saus over spaghetti te doen: Spaghetti alla Bolognese, of, erger nog, Spaghetti à la Bolognaise, is een dwaling: een misverstand dat ergens op de Autoroute du Soleil moet zijn ontstaan in een oververhitte auto met veel te veel kinderen op de achterbank, in de file voor de péage.
De faam van Bologna als culinaire stad gaat terug tot diep in de middeleeuwen. Toen al werkten in Bologna, aan het hof van rijke families, in de verre omtrek bekende koks. De culinaire traditie van Bologna is rechtstreeks verbonden met de universiteit van de stad, één van de oudste van de wereld: het samenraapsel van professoren en studenten uit alle landen van Europa zorgde voor een verrijking van de gastronomische horizon en veroorzaakte een verbetering in de logistiek van levensmiddelentoevoer.
Zwaar eten
De èchte traditionele ragù bolognese is een recept waar het vet vanaf druipt. Daarom wordt het nog maar zelden zo gemaakt in restaurants, en zelfs de meeste huishoudens maken tegenwoordig een versie die je zonder al te veel schroom aan je cardioloog durft te vertellen. U kunt het traditionele recept hier raadplegen.
Voor de meer bewuste eters bij deze het ‘moderne’ recept:
Zie ook: sugo
Aangezien de Ragù Bolognese uit Emilia Romagna komt, ligt het voorde hand dat we deze ook gebruiken bij de pastasoort die nauw met die regio is verbonden: tagliatelle.
Bij de traditionele bolognese zou ik gaan voor een Barbera, Brunello di Montalcino of een goeie zware Chianti. De lichtere vorm verdraagt wijnen met minder “aplomb”, zoals een Montepulciano d’Abbruzzo of een Pinot Nero (Blauburgunder) uit Alto Adige (Südtirol).
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!