Pastinaak? Ja, pastinaak ja. Weer eens wat anders! Waarom zou je daar geen stamppot mee kunnen maken? En het is nog gezonder dan aardappel ook! Trouwens, wist u dat pastinaak veel langer bestaat in Nederland dan aardappel? Ja hoor! Pastinaak komt van origine uit de Oude Wereld, terwijl aardappel zijn intrede pas deed na de ontdekking van Amerika. Zelfs de Spanjaarden schijnen de avond voor het Leids Ontzet hun hutspot te hebben gemaakt met pastinaak.
Zoeter
Stamppot boerenkool met pastinaak in plaats van aardappel is een stuk zoeter dan de “gewone”. Dat is een kwestie van wennen of een kwestie van omgaan met goede mosterd. In het recept heb ik een paar eetlepels toegevoegd, naar smaak kan daarmee worden gevarieerd.
Verse worst in plaats van rookworst
Toen ik het ophad, dacht ik “ja, lekker met rookworst, maar met verse worst waarschijnlijk ook niet te versmaden. Krijg je ook meer jus, wordt het geheel nog hartiger.” Dus vandaar de verse worst in de ingrediëntenlijst.
Moeilijk doen
Vandaag eens een recept “right from the bottom”. We beginnen met rauwe, verse, ongeritste boerenkool. Voor mensen met weinig tijd (of affiniteit met koken): sla de eerste paar slagen over en begin gerust met gesneden boerenkool uit de supermarkt!
Als u begint met verse boerenkool van het land, rits deze dan door de bladeren van boven naar beneden met een bijna dichtgeknepen vuist te ontdoen van het zachte groen, zodat alleen de harde nerven overblijven. Doe het zachte groen in een bak met koud water en was de boerenkool een aantal keren heel zorgvuldig om al het zand en een enkel verdwaald slakje te verwijderen. Giet de boerenkool vervolgens af in een vergiet en laat uitlekken.
Schil de pastinaak en snij de “kontjes” eraf.
Als dat klaar is gaan we de boerenkool te lijf.
Eerst met een goed mes.
Dan met een mezzaluna of hakbijltje. Zorg dat alles mooi klein en ongeveer gelijk van maat is.
Zet de gehakte boerenkool op een matig vuurtje in een faitout of een cocotte en voeg 2-3 eetlepels water toe…
…en wat zout.
Deksel op de pan en 10 minuten zacht laten stoven. Opletten dat het water niet verdampt en de boel gaat aanbranden.
Nu de pastinaak erbij doen en deksel weer sluiten. 15-20 minuten laten garen.
De laatste 5-6 minuten de worst mee verwarmen in dezelfde pan. Deze hoeft alleen maar op temperatuur te komen.
Verse worst
Gaat u voor de verse worst, maak deze dan apart klaar: Eerst even wellen: Vul een pan met heet water. Doe de verse worst in de pan en breng tegen de kook aan. Hierna de worst uit laten lekken en vervolgens 5 minuten in boter aan beide zijden bakken. Boter afblussen met een half kopje water en op een zacht vuurtje nog 10 minuten garen.
Als de pastinaak mooi gaar is kunnen we gaan stampen. Eerst een keer grof,
…dan fijner, met wat roomboter en de mosterd, tot een mooi geheel is verkregen. Proeven en op smaak brengen met zout en eventueel meer mosterd. Klaar!
Klaar om aan te vallen.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!