Bigos is een traditionele Poolse stoofpot van zuurkool, witte kool en vlees. Het wordt veel gegeten met Kerst en vooral Pasen.Er zijn, zoals vaak het geval is met nationale gerechten, veel varianten. Iedere familie claimt het geheime, originele recept. Als vlees kan men eigenlijk van alles gebruiken. Sommigen vinden dat bigos een jachtschotel is van origine, en gebruiken daarom wild. In het moderne Polen wordt vaak overgebleven vlees gebuikt, dus reeds gegaard en “gerecycled”.
Kielbasa
Kielbasa is in Polen gewoon worst. Het woord stamt af van het Hongaarse kolbász, u raadt het al, worst. In de rest van de wereld is het woord kielbasa “worst uit Polen” gaan betekenen. De worst die we dan meestal bedoelen is de poolse “Kielbasa zwyczajna”, oftwel “gewone worst”, een wat grove, vette rookworst die in Polen rauw, gebakken en gekookt wordt gegeten. Kielbasa is erg populair in het barbecue- en kampvuurseizoen.
Er zijn inmiddels in Nederland legio “Sklepy“, Poolse winkels. Mocht u niet aan Kielbasa kunnen komen, gebruik dan rookworst. Dat komt vrij dicht in de buurt (laten de Polen ons niet horen...)
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Verminder de warmtebron en stoof het gerecht op een laag vuur in 1.5 uur gaar. Breng (voorzichtig) op smaak met zout en peper.
Dit gerecht wordt gegeten met gekookte aardappels of zuurdesembrood. Zoals met heel veel stoofschotels en gerechten uit de traditionele internationale keuken is ook dit gerecht de tweede dag opgewarmd het lekkerst.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!