Print opties

Balkenbrij en drie keer appel

Cooking Method ,
Cuisine
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 20 min Total Time: 30 minuten
Servings 4
Beschrijving

Wie kent de naam niet…balkenbrij! Heerlijke lekkernij van restvlees en boekweit uit het Oosten van ons land. Maar hoe maak je dat nu precies klaar? Er zijn verschillende stromingen. Dit is een recept van één van die stromingen. 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 1 kilogram balkenbrij
  • 4 theelepels appelstroop
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • boter (naar behoeven)
  • 4 Goudreinet of andere stevige appels
  • 1/2 sjalot
  • 1 snufje kaneel
  • zout (naar smaak)
  • peper uit de molen (naar smaak)
  • Keukenbenodigheden
  • Appelboor
  • Koekenpan
  • Friteuse
Instructies
  1. Voorbereiding

    Snij 8 plakken van de balkenbrij. Schil de appel voorzichtig en bewaar de schil. Verwijder de klokhuizen en snij in heel dunne plakjes. Stoof de appelplakjes met de basterdsuiker en de kaneel in wat boter tot beetgaar. Frituur de appelschil langzaam op 150 ° C en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.

  2. Bereiding

    Bak de plakken balkenbrij in een koekenpan met boter snel aan om een knapperig korstje te krijgen. Gaar daarna een minuut of 2 na aan beide zijden.

  3. Serveertip:

    Serveer de plakken balkenbrij met de gestoofde appel en garneer af met wat appelstroop en de gefrituurde appelschil.

  4. Wijntip:

    Met appel? Hmmm....cider uit Normandië!

Keywords: balkenbrij, Overijssel, Twente, appel

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!