Print opties

Balkenbrij, boekweit en stroop

Cooking Method ,
Cuisine
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 8 min Total Time: 18 minuten
Servings 4
Beschrijving

Wie kent de naam niet…balkenbrij! Heerlijke lekkernij van restvlees en boekweit uit het Oosten van ons land. Maar hoe maak je dat nu precies klaar? Er zijn verschillende stromingen. Dit is een recept van één van die stromingen. 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 1 kilogram balkenbrij
  • 4 scheutjes suikerstroop
  • boter (naar behoeven)
  • 2 Goudreinet of andere stevige appels
  • 400 boekweit (korrels)
  • zout (naar smaak)
  • peper uit de molen (naar smaak)
  • Keukenbenodigheden
  • Appelboor
  • Koekenpan
  • Grillplaat
Instructies
  1. Snij 8 plakken van de balkenbrij.

     

    • Kook de boekweit in zout water tot beetgaar, giet af en voeg al scheppend een klontje boter toe
    • Boor het klokhuis uit de appels en snijd ze in schijven
    • Bak de plakken balkenbrij in een koekenpan met boter snel aan om een knapperig korstje te krijgen. Gaar daarna een minuut of 2 na aan beide zijden
    • Bak de appelschijven op een heel licht beboterde grillplaat. Kan ook op de barbecue. Klaar!
Keywords: balkenbrij, Overijssel, Twente, appel, stroop, boekweit

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!