Bakbloedworst combineert erg goed met puree en met zoet. Een gepofte gebakken appel, aardappelpuree, puree van winterpeen, pastinaak, truffe de chine, zoete aardappel – allemaal bijgerechten die prima passen bij dit overheerlijke gerecht. Laat uw fantasie de vrije loop, doe wat verschillende purees in een spuitzak en maak opvallende, kleurrijke creaties! Hier een voorbeeld.
De aardappel vitelotte noir, négresse, zwarte truffelaardappel of truffe de Chine (niet te verwarren met een Chinese truffel – een goedkope truffelsoort) is een aardappel die donkerbruin tot paars aan de buitenkant en fel paars aan de binnenkant is. We kennen hem al vanaf de negentiende eeuw maar pas kort geleden is hem weer nieuw leven ingeblazen in verband met de hernieuwde interesse in “vergeten groenten”. Hij lijkt qua smaak erg sterk op een gewone aardappel, al heeft hij een iets gronderige nasmaak. Mede hierdoor combineert de vitelotte uitstekend met andere producten die een zuurtje hebben, bijvoorbeeld zuurkool.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Als uw koekenpan groot genoeg is kunt u de appel en worst tegelijk bakken. Zo niet, gebruik dan twee pannen of doe de appel eerst en houd hem warm. Bak zowel de appel als de worst in ruime boter tot een mooi korstje aan weerszijden ontstaat. Klaar!
Neem hete borden. Dan heeft u de tijd dit gerecht zo fantasievol en kleurrijk mogelijk op te maken. Spuit de purees met een spuitzak op de borden. Blus het bakvocht van de appels af met een paar eetlepels water en strijk deze jus over de worst.
Een zoete dessertwijn smaakt hier goed bij, maar dan geen muskaatwijn, want die kan de grondige smaak van de truffe de chine niet hebben. Een Tokaji dus, of een Beerenauslese.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!