Print opties

Bakbloedworst en drie keer puree

Cooking Method ,
Cuisine
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 60 min Cook Time: 10 min Total Time: 1 uur 10 minuten
Servings 4
Beschrijving

Bakbloedworst combineert erg goed met puree en met zoet. Een gepofte gebakken appel, aardappelpuree, puree van winterpeen, pastinaak, truffe de chine, zoete aardappel – allemaal bijgerechten die prima passen bij dit overheerlijke gerecht. Laat uw fantasie de vrije loop, doe wat verschillende purees in een spuitzak en maak opvallende, kleurrijke creaties! Hier een voorbeeld.

TRUFFES DE CHINE

De aardappel vitelotte noir, négresse, zwarte truffelaardappel of truffe de Chine (niet te verwarren met een Chinese truffel – een goedkope truffelsoort) is een aardappel die donkerbruin tot paars aan de buitenkant en fel paars aan de binnenkant is. We kennen hem al vanaf de negentiende eeuw maar pas kort geleden is hem weer nieuw leven ingeblazen in verband met de hernieuwde interesse in “vergeten groenten”. Hij lijkt qua smaak erg sterk op een gewone aardappel, al heeft hij een iets gronderige nasmaak. Mede hierdoor combineert de vitelotte uitstekend met andere producten die een zuurtje hebben, bijvoorbeeld zuurkool.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 200 grammen truffe de Chine aardappel
  • 200 grammen zoete aardappel
  • 200 grammen pastinaak
  • 1 Goudreinet of Jonagold
  • 1 melk (naar behoeven)
  • bruine basterdsuiker (naar behoeven)
  • roomboter (naar behoeven)
  • zout (naar smaak)
  • peper uit de molen (naar smaak)
  • 3-4 plakken bakbloedworst (per persoon)
  • Keukenbenodigheden
  • Staafmixer
  • Appelboor
  • Koekenpan
  • Spuitzak
  • Zeef
Instructies
  1. Voorbereiding
    • Verwijder het klokhuis uit de appel en snij deze in middeldunne plakjes
    • Dep ze in bruine basterdsuiker en laat ze rusten.
  2. Puree van truffe de Chine:
    • Kook de truffe de chine in de schil in zout water gaar
    • Giet ze af, voeg wat melk en boter toe en sla ze met schil en al tot puree met een staafmixer
    • De kleur zal u verbazen: Het is net bosbessenbavarois!
    • Breng op smaak met zout, voeg op het laatst een klein klontje boter toe.
    • Wrijf de puree eventueel door een dunne zeef met de bolle kant van een houten lepel. Het hoeft niet, en als u het niet doet houdt u geinige spikkeltjes over in de puree (zie afbeelding)
  3. Puree van pastinaak
    • Schil de pastinaak en snij hem in min of meer gelijkmatige stukken.
    • Kook deze in zout water gaar. Let op, de laatste minuten gaat dat sneller dan u denkt, in tegenstelling tot aardappel bijvoorbeeld
    • Giet ze af, laat ze grondig uitlekken en sla ze tot puree met een staafmixer
    • Waarschijnlijk heeft u geen extra vocht nodig. Mocht dat toch het geval zijn, kunt u wat warme melk toevoegen
    • Breng op smaak met zout, voeg op het laatst een klein klontje boter toe
    • Wrijf de puree door een dunne zeef met de bolle kant van een houten lepel
  4. Puree van zoete aardappel
    • Schil de zoete aardappel en snij hem in min of meer gelijkmatige stukken
    • Kook deze in zout water gaar. Let op, de laatste minuten gaat dat sneller dan u denkt, in tegenstelling tot aardappel bijvoorbeeld
    • Giet ze af, laat ze grondig uitlekken en sla ze tot puree met een staafmixer
    • Waarschijnlijk heeft u geen extra vocht nodig. Mocht dat toch het geval zijn, kunt u wat warme melk toevoegen
    • Breng op smaak met zout, voeg op het laatst een klein klontje boter toe
    • Wrijf de puree door een dunne zeef met de bolle kant van een houten lepel
  5. Appelschijfjes en bloedworst

    Als uw koekenpan groot genoeg is kunt u de appel en worst tegelijk bakken. Zo niet, gebruik dan twee pannen of doe de appel eerst en houd hem warm. Bak zowel de appel als de worst in ruime boter tot een mooi korstje aan weerszijden ontstaat. Klaar!

  6. Neem hete borden. Dan heeft u de tijd dit gerecht zo fantasievol en kleurrijk mogelijk op te maken. Spuit de purees met een spuitzak op de borden. Blus het bakvocht van de appels af met een paar eetlepels water en strijk deze jus over de worst.

  7. Wijntip:

    Een zoete dessertwijn smaakt hier goed bij, maar dan geen muskaatwijn, want die kan de grondige smaak van de truffe de chine niet hebben. Een Tokaji dus, of een Beerenauslese.

Keywords: truffe, chine, zoete aardappel, Overijssel, Twente, pastinaak

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!