Print opties

Appelcake

Ouderwets lekker

Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 60 min Total Time: 1 uur 15 minuten
Cooking Temp 160  °C
Servings 1
Beschrijving

Appelcake: een tijdloze klassieker met een wereldse geschiedenis

Er zijn van die recepten die generaties lang meegaan, met liefde worden doorgegeven en bij elke hap herinneringen oproepen aan grootmoeders keuken. Appelcake is daar zonder twijfel een prachtig voorbeeld van. Deze ambachtelijke lekkernij verdient een warme plek in talloze keukens veroverd – van boerderij tot stadspaleis, van Nederland tot ver daarbuiten.

 Al in de middeleeuwen verwerkten bakkers in Europa vruchten in hun brooddeeg om het langer houdbaar én smaakvoller te maken. In Duitsland ontstond de beroemde Apfelkuchen, terwijl in Groot-Brittannië de “apple sponge” populair werd als dessert bij de thee. Via emigratie en culinaire kruisbestuiving verspreidde het recept zich verder, met lokale variaties tot gevolg: van de rustieke Amerikaanse Apple bundt cake en de Russische Sjarlotka (шарлотка) tot de verfijnde Franse Gâteau aux pommes.

Wat deze cake zo geliefd maakt, is de balans tussen eenvoud en karakter. Geen overbodige franjes – alleen pure ingrediënten en een tikje liefde.

Bij Culinarius vieren we dit soort recepten: tijdloos, vertrouwd, maar altijd een beetje bijzonder. Onze appelcake is gebaseerd op traditionele technieken, met oog voor detail en smaak. Wel hebben we de hoeveelheid suiker drastisch teruggedrongen - tenminste, als we ons recept vergelijken met dat van collega's. Het is een kwestie van smaak, maar we letten ook een kelin beetje op de gezondheid.

Of je ’m nu serveert als dessert, bij de koffie of gewoon tussendoor: deze cake zorgt voor nostalgie én een wereld van smaak.

Voor een cakevorm van circa 2 liter
  • 200 grammen roomboter (margarine kan ook)
  • 65 grammen suiker
  • 1 snufje zout
  • 4 eieren
  • 200 grammen bloem (gewoon of zelfrijzend)
  • 2-3 appels (Goudrenet bijvoorbeeld)
  • Keukengerei:
  • Cakevorm (2 liter)
  • Keukemachine
  • Handmixer (of garde)
  • Oven
Instructies
  1. Heteluchtoven

    Voordat u begint:

    Steek de oven aan en verwarm deze voor op 175 graden.

  2. Meet de boter af en laat op kamertemperatuur komen (chambreren)

  3. Bereid eerst een beurre pommade (klik voor meer info)

    Zorg dat uw boter op kamertemperatuur is. In een keukenmachine, met een garde of een handmixer draait u de boter langzaam tto een zalfje

  4. Blijf draaien tot een mooi egale massa is ontstaan. Is de boter te koud, heb dan geduld. Zoek geen uitweg door de boter te laten smelten; dat komt de viscositeit niet ten goede.

  5. Maak daar ee

    Maak daar een beurre crémé van (klik voor meer info)

    Voeg de suiker langzaam toe en klop ongeveer 10 minuten totdat het mengsel een lichte, bijna witte structuur heeft.

  6. Zeef de bloem. U kunt kiezen voor gewone bloem (00) of zelfrijzende bloem. Omdat we de eiwitten opgeklopt verwerken (zie later in het recept) leveren beide bloemsoorten een luchtig deeg op. Op de foto bovenaan dit recept ziet u de variant gemaakt met zelfrijzend bakmeel. Helemaal onderaan ziet u de versie met "gewone" bloem. Deze laatste is iets steviger maar ook iets smeuïger.

  7. Voeg de bloem langzaam toe samen met een klein snufje zout. Draai de ingrediënten zorgvuldig door het mengsel tot een homogeen beslag.

  8. Splits de eieren.

  9. Voeg de eierdooiers één voor één toe. Meng elke dooier goed door het beslag voordat u de volgende toevoegt.

  10. Klop de eiwitten in een schone kom, met een handmixer of garde.

  11. Blijf kloppen tot stijf met zachte pieken.

  12. Voeg toe aan het beslag.

  13. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder het beslag om de luchtigheid te behouden. 

  14. Schil de appels en verwijder de klokhuizen.

  15. Snij ze parmentier of mirepoix.

  16. Stort een bodemlaag van het beslag in een siliconen bakvorm (inhoud van 2 liter).

  17. Strijk min of meer glad, let op de hoeken.

  18. Serveertip:

    Breng de appelvulling zo aan dat u uit de randen blijft.

  19. Voeg nu het resterende deeg toe. Werk vanuit de rand naar het midden.

  20. Serveertip:

    Strijk aan.

  21. Plaats in de oven op 175 graden en bak 15 minuten. Verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak nog een 35-40 minuten.

  22. Test of de cake gaar is door een houten of metalen pen in de cake te steken. Als deze schoon uit de cake komt is de cake gaar.

  23. Dit is de variant gemaakt met "gewone" bloem. Bovenaan het recept ziet u de versie die we hebben gemaakt met zelfrijzend bakmeel. Doordat in dit recept de eiwitten worden geklopt is het verschil niet aanzienlijk. Klaar!

Keywords: taart, gebak, kopje koffie, appel, cake кекс

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!