Antipasto van insalata caprese en gerookte eend

Antipasto caprese e petto d'anatra affumicata
pinit

Antipasto van insalata caprese en gerookte eend

Difficulty: Beginner Prep Time 10 min Total Time 10 minuten
Servings: 4

Description

Een salade met een grote snavel

De insalata caprese, oftewel “salade van Capri” is vernoemd naar het gelijknamige, betoverend mooie eiland voor de kust van Napels. Hier hielden in vervlogen tijden de groten de aarde in de lente en nazomer kwartier, zoals de Romeinse keizer Tiberius, de Russische schrijver Maksim Gorkij, de Oostenrijkse kunstenaar Oskar Kokoshka, de Engelse toneelschrijver Graham Greene, de Russische revolutionair Vladimir Lenin, de Chileense dichter Pablo Neruda, en ga zo maar door. De salade, die waarschijnlijk oorspronkelijk in Napels is bedacht, is een ode aan al het mooie dat Zuid-Italië te bieden heeft: zon, smaken, kleuren. De kleuren van de insalata caprese, als je een Italiaan vraagt, herinneren aan de Italiaanse vlag, de “tricolore“.

Ingrediënten

Instructions

  1. VOORBEREIDING

    • Snij de knolselderij en de radijs julienne
    • Blancheer de knolselderij door deze 2 minuten in kokend zout water te houden en vervolgens af te gieten en direct te koelen in een bak ijswater
     

    BEREIDING CAPRESE

    • Snijd de mozzarella en de tomaat
    • Leg de plakjes om en om op het bord
    • Bestrooi met (liefst zee-)zout en giet er rijkelijk olie over. Omdat dit recept uit Campanië komt ligt een locale Campaanse olie voor de hand. Een ander zuidelijke, fruitige olie kan ook – een Apulische bijvoorbeeld, of een Siciliaanse
    • Garneer af met basilicum. Klaar!
     

    BEREIDING EENDENBORST

    • Maak een salade aan van wat blaadjes rucola, wat gekneusde walnoten, de geblancheerde en goed uitgelekte knolselderij en de rauwe radijs
    • Vermeng goed en leg op het bord
    • Voeg een PAAR DRUPPELS balsamico en een klein scheutje olie toe
    • Als laatste doet u er een beetje zwart zout over
    • Leg de eendenborst er dakpansgewijs overheen. Klaar!
  2. Wijntip:

    Een ijskoude Falanghina of Greco di tufo, en dan het liefst op een zonovergoten terrasje met uitzicht over de Baai van Napels en de Vesuvius, met, op de achtergrond, een opname van Pavarotti die luidkeels “Te voio bééééénn’ assai, ma tanto tanto béééééne ssai!“(*) inzet. De dag kan niet meer kapot.

    (*) Lucio Dalla: "Caruso"

    wijntip witte wijn
Keywords: eend, borst, mozzarella, caprese, gerookt, knolselderij

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?