Invriezen is een veel toegepaste kooktechniek waarbij onder zeer lage temperatur vocht, opgeslagen in producten wordt omgezet in ijskristallen. Hierdoor wordt de houdbaarheid van producten verlengd.

Vlees invriezen

Hoe kan ik vlees het beste invriezen? De vraag stelt men ons vaak. Het is eigenlijk heel eenvoudig:

Eerst porties maken

Snij het vlees eerst in de porties zoals u denkt dat u ze later nodig heeft. Dat kan een mooi stuk in zijn geheel zijn waar u later een braadstuk van wilt maken. Het kunnen ook eenpersoons biefstukken zijn. Alles is mogelijk. Zo heeft u altijd precies genoeg en kunt u alleen datgene ontdooien dat u nodig heeft.

Op een plank of bakblik

Leg het vlees op een snijplank of bakblik waar u eerst een laagje huishoudfolie op heeft gelegd. Het is belangrijk dat de stukken niet tegen elkaar aanliggen. Sluit af met een toplaagje huishoudfolie om alles op de plaats te houden en vries in.

Verwijder de huishoudfolie

Na een dagje in de diepvries kunt u het vlees loshalen en in porties verpakken.

Zak of bak?

Hoe u uw vlees in de diepvries wilt bewaren maakt niet zoveel uit. Het kan in een diepvrieszak of in een afsluitbare bak. belangrijk is dat er niet teveel lucht bijkan. Zo voorkomt u vriesdroog: de buitenkant droogt uit en wordt lelijk.

Houd de administratie op orde

Deksel erop en klaar! U kunt nu altijd portie per portie uw vlees uit de vriezer halen. Vlees kunt u het beste langzaam (in de koelkast) laten ontdooien. Maar dat wist u natuurlijk al. De sticker die op onze verpakking zit kunt u bij het vlees in de diepvries doen. Zo houdt u ook de administratie op orde en weet u wat u heeft ingevroren.

Zie ook: conserveren