Een makisu is een matje, gemaakt van bamboereepjes en katoen, gebruikt om eten te rollen. Het is een onontbeerlijk hulpmiddel in het maken van gerolde sushi (makizushi (巻き寿司)). Makisu sushimatjes zijn van bamboe en nemen vocht op. Na gebruik moeten ze daarom zeer zorgvuldig worden gedroogd om schimmel en bacteriën geen kans te geven. Aangezien de matjes extreem goedkoop zijn, zou eigenlijk de beste optie zijn om ze eenmalig te gebruiken. Er zijn roestvrijstalen en kunststof varianten in de handel, die minder bezwaarlijk zijn vanuit de optiek van voedselveiligheid. In Japanse professionele keukens worden de matjes ook wel eens gevoerd met huishoudfolie, dat na ieder gebruik wordt vervangen.
Makisumatjes bestaan in diverse groottes en ook de dikte van de bamboestroken kan verschillen, afhankelijk van wat er gerold moet worden. Deze matjes zijn ook erg handig voor het, al rollend, verwijderen van overtollig vocht uit voedsel. Bijvoorbeeld uit spinazie.