De Japanse groenteschaaf is een keukenapparaat voor het “plegen” van katsuramuki het flinterdun schillen van groenten, zoals komkommer of wortels. Japanse koks kunnen dit met de hand. De rest van de wereld is aangewezen op hulp…maar let op: zelfs met deze keukenhulp is behendigheid en precisie vereist om de juiste dikte en consistentie te bereiken.
De Japanse schaaf heeft een lang, smal mes dat in een houder is bevestigd. Hiermee kunnen koks gelijkmatige, bijna transparante, lange plakken groenten maken. Er zijn handmatige en elektrische versies van deze schaaf in de verkoop. Ook bestaan ze als hulpstuk van keukenmachines (zie afbeeldingen).
![Geschaafde selderijknol](http://culinarius.nl/wp-content/uploads/2022/12/japanse-schaaf-knolselderij-zoete-aardappel-aardappel_05-copy.jpg)
![Selderijknol op de Japanse schaaf](http://culinarius.nl/wp-content/uploads/2022/12/japanse-schaaf-knolselderij-zoete-aardappel-aardappel_02-copy.jpg)
![Zoete aardappel op de Japanse schaaf](http://culinarius.nl/wp-content/uploads/2022/02/japanse-schaaf-knolselderij-zoete-aardappel-aardappel_07-copy.jpg)
![Lasagne gemaakt van geschaafde groenten](http://culinarius.nl/wp-content/uploads/2022/12/japanse-schaaf-lasagne-groenten_28-copy.jpg)
![Gevlochten matje van geschaafde groenten](http://culinarius.nl/wp-content/uploads/2022/02/risotto-courgette-pompoen-winterpeen-japanse-schaaf-gevlochten-matje-courgette-pompoen-winterpeen-rolletje_04-copy.jpg)