Spätzle is een populaire pastasoort uit Schwaben, Duitsland. Spätzle is het verkleinwoord van Spatz (mus). De pasta zou dus in het Nederlands “musjes” hebben kunnen heten. In Zwitserland worden ze Spätzli, Knöpfle of Chnöpfli genoemd. In Hongarije Nokedli, Csipetke of Galuska. Deze pastasoort wordt, in tegenstelling tot de Italiaanse verwanten, gemaakt van zachte tarwesoorten. Ook de hoeveelheid ei is hoger. Spätzle zijn zeer populair in de keukens van Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, het Italiaanse Zuid-Tirol en de Elzas.

Er zijn varianten te koop in de winkel (zie afbeelding). Thuis maken kan ook en is gezonder, leuker en lekkerder.

Spätzledeeg wordt gemaakt van meel, lauw water, zout en eieren. De in de handel verkrijgbare soorten bevatten meestal Type 405 tarwemeel, soms met een kleine toevoeging van gries tegen het klonteren.

Bereiding:

Elke familie heeft zo haar eigen traditie. Zo kunnen Spätzle volledig met de hand worden gemaakt, of met behulp van verscheidene instrumenten zoals een aardappelpers of een Spätzlehobel – een hele grove rasp. Spätzledeeg  is veel vochtiger dan Italiaans pastadeeg en kan daarom niet worden gerold met een deegroller of mattarello.

Er zijn 3 traditionele methoden om de Spätzle hun vorm te geven:

Schaven:
Heel moeilijk, vergt veel ervaring. Het spätzledeeg wordt op een aan de voorkant scheef afgezaagde plank gestreken en van daar af met een mes of speciale spätzleschaaf direkt in het kokende water geschaafd.

Persen:
Het deeg wordt in een aardappelpers gedaan en boven het water uitgeknepen.

Raspen:
Met gebruik van een Spätzlehobel worden grovere, ronde Spätzle geraspt, of langere, dunne, afhankelijk van het soort rasp.

Wanneer de Spätzle gaar zijn, komen ze vanzelf boven drijven en kunnen ze met een schuimspaan uit het water worden getild.


Klik hier voor recepten met Spätzle

Franse term: spaetzle
Duitse term: Spätzle
Engelse term: spaetzle, Swabian (egg)noodles