Raapstelen zijn de jong geoogste bladeren van een aantal verschillende kool- en raapsoorten. Deze  werden vroeger geoogst om de andere rapen meer ruimte te geven voor groei. Tegenwoordig worden raapstelen ook speciaal voor de oogst  geplant. De blaadjes moeten vroeg worden geplukt. Ze zijn dan erg lekker. Later krijgen ze een bittere smaak. De stelen blijven langer lekker – hoe ouder de plant, des te vaker worden daarom alleen de stelen gebruikt en de bladeren weggegooid. Op de foto’s ziet u links hele jonge raapstelen van ongeveer 10 cm lang. Achteraan ziet u wat volwassenere raapstelen van ca. 30 cm. Deze tweede soort wordt bij ons niet zoveel gegeten. In Duitsland is deze, bekend onder de naam Rübstiel (ook wel Stielmus), zeer geliefd. Rechtsonder “onze” raapstelen met zelfs de raapjes eraan! Heerlijk!

In andere landen komt deze groente ook voor maar een duidelijke benaming is moeilijk te vinden In Italië komt de naam “cime di rapa” nog wel eens voor. In het Frans en in het Engels heerst er verwarring tussen deze raapstelen en minibroccoli (ook wel bimi), die men daar ook wel rapini noemt.

Zie ook:  Raap

Franse term: feuilles de navets
Duitse term: Rübstiel
Engelse term: turnip greens