Queso de Burgos, ook wel – ten onrechte- requesón, is een is een van de visitekaartjes van Castilla y León, Spanje. Er wordt momenteel gewerkt aan een beschermde geografische aanduiding.

De kaas dankt zijn naam aan de stad Burgos, waar wekelijks een markt werd gehouden. Boeren uit de omgeving verzamelden zich daar in de winter en lente om hun kaas te verkopen.

Queso de Burgos is een witte, zachte en waterige kaas, oorspronkelijk gemaakt van 100% schapenmelk. Tegenwoordig wordt meestal koemelk gebruikt of toegevoegd. Jammer, want de kazen van nu zijn veel minder zacht van smaak dan het origineel.

Het maken van een zachte kaas in een warm klimaat was zeker vroeger een uitdaging. Daarom zien we in Spanje veelal harde kazen, vooral in het warme zuiden, die beter houdbaar zijn dan jonge, zachte kazen. Burgos ligt echter hoog en is daarom koel.

Hoewel de namen nog wel eens door elkaar worden gebruikt moet Queso de Burgos niet verward worden met requesón, dat wordt gemaakt van de wei die overblijft bij het maken van kaas.

Zie ook: kaas