Preiselbeere. Ook bekend onder de Nederlandse benaming vossenbes; andere bekende benamingen van deze bes of zeer nauwe verwanten ervan zijn cranberry (dat is echter ook de benaming van de veenbes, lingonberry, rode bosbes, myrtille rouge, kljoekva (клюква). De plant waar deze bessen aan groeien is een verwante van de hei (Ericaceae). Een geliefde bes op het Noordelijk halfrond vanwege een hoge vorstbestendigheid (tot wel -20 °C ). Komt overal op het noordelijk halfrond voor, van de Noordelijke gematigde klimaatszone tot aan de Noordpoolcirkel. Zeer geliefd bij wildgerechten in de keukens van Noord- en Centraal-Europa. De smaak is zuur en wrang en daarom is deze bes rauw en zonder suiker nauwelijks te eten. Het is wel heel gezond:  de vruchten bevatten veel vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, β-caroteen,  kalium, calcium, magnesium en fosfaat.
In delen van de Oekraïne, Belarus, Rusland en de Baltische staten worden deze bessen, bestoven met poedersuiker (dat een krokant laagje om ze heen vormt), als snoep verkocht. Kinderen in de Sovjet-Unie waren er dol op, maar de komst van zoetwaren als Mars, Bounty en M&M’s heeft voor hevige concurrentie gezorgd. Verandering is nou eenmaal niet altijd vooruitgang.

Vossenbessen in poedersuiker (клюква в сахарной пудре)
Preiselbeeren op de markt in Münster
Preiselbeeren op de markt in Münster


Zie ook:  bessen, veenbes

Franse term: Canneberge
Duitse term: Preiselbeere, Moosbeere
Engelse term: Cranberry