Peterselie is een veelgebruikt kruid in de Europese keuken, maar evenzeer in de Amerikaanse keuken en in het Midden-Oosten. Het is fris van smaak. Er zijn drie soorten:
Krulpeterselie (zie afbeelding boven) met de bekende gekroesde blaadjes wordt in hoofdzaak gebruikt als garnering.
Bladpeterselie heeft gladde bladeren en heeft door een hoger watergehalte en een hoger gehalte aan etherische oliën (in hoofdzaak apiol) een fijnere smaak dan krulpeterselie.
Van wortelpeterselie wordt de wortel gegeten. Deze wortels zijn zo’n 15 cm lang. Peterselie aan gerechten toevoegen moet op het laatst (dus niet meekoken) anders verliest het zijn smaak grotendeels. Peterseliewortel is een vergeten groente en niet eenvoudig verkrijgbaar. Hij kan rauw en gekookt worden gegeten en is erg smakelijk. De wortel kan rauw worden gegeten. Geraspte wortel kan worden toegevoegd aan salades. Peterselie is een klassiek bestanddeel van een bouquet garni.
Zie ook:
Wortelpeterselie
Franse term: Persil
Duitse term: Petersilie
Engelse term: Parsley