Papaya of papaja is een tropische vrucht afkomstig van de papajaboom (Bot.: Carica papaya). De ovale vorm kan verschillen in grootte, afhankelijk van de variëteit.

De vrucht heeft een gladde, dunne huid die varieert van groen tot geeloranje wanneer deze rijp is. Het vruchtvlees is oranje tot roze van kleur en heeft een sappige, zachte textuur.

Papaya staat bekend om zijn zoete, tropische smaak met een vleugje muskus. Papaya is rijk aan vitamine C en A.

Papaya wordt vaak vers gegeten als een verfrissend tussendoortje, maar kan ook worden gebruikt in smoothies, salades en desserts.

In tropische gebieden is de papaya wel anders van smaak dan bij ons – hij is nogal bederfelijk dus wordt hij naar onze contreien verscheept wanneer hij daar in principe nog niet rijp voor is. Zo kan de weergaloze smaak die de tropische zon aan de papaya schenkt eigenlijk niet goed tot ontwikkeling komen. Dus bent u ooit in de tropen, niet schrikken van de smaakexplosie!