De linze (Bot. Lens culinaris) is een peulvrucht die al duizenden jaren wordt verbouwd. Het is een goede bron voor eiwitten.

Wat wij eten is het zaad van de plant. Het wordt gedroogd en verkocht in allerlei kleuren en groottes. De linze komt uit het Nabije Oosten en wordt in Nederland in kassen verbouwd.
We komen de linze tegen in de Italiaanse keuken, de keukens rond de Middellandse zee en die van het verre Oosten. Er zijn een aantal beroemde gerechten op basis van linzen, zoals mujaddara (mejadra), khichdi (India), en kushari, (Egypte).

De Italiaanse traditie wil dat men linzen met worst, gemaakt van varkenspoot (cotechino, zampone) eet direct na middernacht op Nieuwjaar. Zie recept hieronder. Echte “die hards” tellen de linzen die ze eten eerst met de hand omdat dat (financiële) voorspoed zou opleveren.

Zie ook: bonen

Franse term: Lentilles
Duitse term: Linsen
Engelse term: Lentils

Oranje linzen