De jalapeño is een middelgrote chilipeper van ongeveer 5-9 cm. Hij wordt hoofdzakelijk geplukt als hij nog groen is.

Af en toe zijn ze ook rijp (rood van kleur) te vinden. De jalapeño komt van oorsprong uit Mexico en is verwant aan onze paprika. Hij is vernoemd naar de plaats Xalapa, Veracruz, waar hij oorspronkelijk werd verbouwd. Vergeleken met andere pepers heeft de jalapeño heeft een scherpteniveau dat varieert van mild tot heet 2.500 – 8.000 Scoville. Best te doen, dus.

Jalapeños worden op verschillende manieren bereid:

  • Chiles toreados zijn verse gefrituurde jalapeños, vaak geserveerd met kaas er overheen
  • Chipotles zijn gerookte, rijpe jalapeños
  • Jalapeño jelly is een gelei
  • Jalapeño poppers – een amuse
  • Jalapeños rellenos – gevuld met kaas, meestal cheddar of roomkaas, vaak gepaneerd of in spek spek gerold en verwarmd
  • Texas toothpicks zijn jalapeños en uien, ragfijn gesneden en hard gefrituurd

Zie ook: Spaanse peper

Rode jalapeño
Jalapeño cheese sauce