Grana Padano is een Italiaanse harde kaas Emilia-Romagna, Lombardije, Trentino en Veneto. De eerste documentatie dateert uit 1135. Grana Padano wordt vaak gebruikt als alternatief voor Parmezaanse kaas maar er zijn lichte smaakverschillen.

Grana wordt gemaakt van rauwe koemelk die afkomstig moet zijn van boerderijen binnen de aangewezen regio. De melk wordt gestremd en de wrongel wordt in grote vormen geperst, waarna de kazen worden gezouten en gerijpt.

Grana Padano heeft een kenmerkende korrelige textuur en een intense, nootachtige smaak. De rijpingstijd kan variëren, maar de kaas wordt meestal ten minste 9 maanden gerijpt.

De kaas wordt veelzijdig gebruikt in de Italiaanse keuken en kan geraspt worden over pasta, risotto of salades. Het is ook heerlijk om puur te eten bij een goed glas rode wijn. Grana Padano is rijk aan calcium en eiwitten.

Grana is niet goedkoop. Wellicht daarom wordt het woord “grana” in het Italiaans ook gebruikt als slangwoord voor geld (poen).

Zie ook: kaas