Geleipoeder is tot poeder gemalen gelatine, voor het conserveren van fruit. U kunt er jam en gelei mee maken zonder toevoeging van suiker. U kunt andere zoetstoffen gebruiken om uw jam op de juiste smaak te krijgen zonder al te veel calorieën. Wel moet u enige conserveringsmiddelen en andere E-nummers op de koop toenemen.

Gelatine wordt gemaakt van collageen, een eiwit dat voorkomt in bindweefsels (huid, botten en kraakbeen) van (vooral) zoogdieren. De meeste gelatine in voeding wordt gemaakt van huiden van varkens, soms van kalveren, gevogelte of vis. Het is dus een product van dierlijke afkomst en om deze reden niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Een alternatief dat wel geschikt is, is agar-agar. Dit product is bovendien terrein aan het winnen omdat het een veel hogere smelttemperatuur heeft en dus langer zijn gelerende eigenschappen behoudt.

Zie ook: agar-agar, bramenjamgelatine

Franse term: Gélatine en pouder
Duitse term: Gelatine in Pulver
Engelse term: Gelatin Powder