Cacaopoeder wordt gemaakt van de cacaoboon. Deze worden gefermenteerd, gedroogd en gebrand. Hierna worden ze vermalen. Uit de cacaomassa die ontstaat wordt cacaopoeder gewonnen.
Het heeft lang geduurd tot we cacaopoeder hadden: de cacaoboon was rond 1528 naar Europa gebracht en werd snel populair. Het was echter precies 3 eeuwen later, in 1828, dat Caspar van Houten ontdekte dat cacaomassa onder hoge druk uiteen valt in cacaopoeder en cacaoboter.
Dit scheidingsproces was de eerste stap naar de ontwikkeling van chocolade zoals we het nu kennen.
Cacaopoeder kan gebruikt worden om (bruine)chocolade te maken, cakes mee te kleuren, cappucino’s mee te versieren, eigenlijk van alles kunt u ermee: chocolademelk, chocoladeshakes, een keur aan mogelijkheden: veel lekkere dingen die ook kant-en-klaar verkrijgbaar zijn maar huisgemaakt een miljoen keer meer voldoening geven.
Zie ook:
Franse term: Cacao en poudre
Duitse term: Kakaopulver
Engelse term: Cocoa powder