De bosaardbei, ook bekend als wilde aardbei, is een kleine vrucht die behoort tot de rozenfamilie. Het is een inheemse soort die voornamelijk in bossen en graslanden groeit. De bosaardbei onderscheidt zich van de gecultiveerde aardbei door zijn kleinere formaat, veel intensere smaak en aroma. De vrucht is doorgaans rood van kleur en heeft kleine pitjes aan de buitenkant. Bosaardbeien worden vaak vers gegeten, maar kunnen ook worden gebruikt in desserts, jam, likeur en gebak. Ze zijn rijk aan vitamine C, antioxidanten en voedingsvezels.

Vroeger moest je ervoor naar de Vogezen of het Schwarzwald. Nu komt het ook in de Lage Landen in de natuur voor. En natuurlijk in de beter supermarkt. Bosaardbeien hebben een veel intensere smaak dan gewonen aardbeien. Zelf plukken is leuk en u maakt ook nog een gezonde boswandeling. Wel moet u rekening houden met een klein risico: de vossenlintworm.

Zie ook: aardbei

Franse term: fraise sauvage
Duitse term: Wald-Erdbeere, wilde Erdbeere.”
Engelse term: wild strawberry