Ook wel aardappelmeel. Vroeger ook wel aardappelsago. Zetmeelkorrels worden gewonnen uit de cellen van aardappels door deze te vermalen en te weken. De beschadigde aardappelcellen staan e zetmeelkorrels af. Deze korrels worden gescheiden en gedroogd tot een helderwit poeder. Vergeleken met andere zetmeelsoorten als Maïzena en tarwezetmeel is aardappelzetmeel erg zuiver. Het bevat nauwelijks eiwitten of vet. Een gekookte aardappelzetmeeloplossing is neutraal van smaak, vrij helder en het heeft een hoge bindkracht.
Aardappelzetmeel en afgeleiden daarvan (aardappelzetmeelderivaten) worden vaak ingezet in de voedingsindustrie: ze zijn nauwelijks weg te denken uit noedels, winegums, borrelnootjes, chips, allerlei worstsoorten, industriële “banketbakkersroom”, gebonden soepen en sauzen te binden. Buiten de voedselindustrie zien we het in  behanglijm, textielstijfsel, papierversterker en papierlijm.
Zie ook:  zetmeel

Franse term: Fécule de pomme de terre
Duitse term: Kartoffelstärke
Engelse term: Potato starch