Ook wel op zijn Frans – baguette (stokje). Het is, net als de croissant, van origine Oostenrijks. Het werd in Frankrijk geïntroduceerd als ‘Pain Viennois’ (Weens brood). Varianten in Frankrijk zijn de ‘petit pain’ (wat dunner en korter) en de ‘flûte’ (platter en breder).
In Frankrijk is stokbrood tegelijkertijd bestek en een vervanger van onze aardappel: men veegt er het eten mee op de vork en maakt er zijn bord mee schoon om zo de laatste jus of saus op te eten. Het staat dan ook bijna bij elke maaltijd op tafel.
Omdat baguette snel slap of juist hard wordt (ligt aan het deeg) bakken Franse bakkers meerdere malen per dag. Zo kan men voor iedere maaltijd zorgen voor vers brood op tafel.
In Nederland is stokbrood niet weg te denken bij een barbecue. Liefst met kruidenboter.
Zie ook: brood
Franse benaming: baguette, flûte, petit pain
Duitse benaming: Stangenbrot
Engelse benaming: baguette