Bigos
Bigos
Description
Bigos is een traditionele Poolse stoofpot van zuurkool, witte kool en vlees. Het wordt veel gegeten met Kerst en vooral Pasen.Er zijn, zoals vaak het geval is met nationale gerechten, veel varianten. Iedere familie claimt het geheime, originele recept. Als vlees kan men eigenlijk van alles gebruiken. Sommigen vinden dat bigos een jachtschotel is van origine, en gebruiken daarom wild. In het moderne Polen wordt vaak overgebleven vlees gebuikt, dus reeds gegaard en “gerecycled”.
Kielbasa
Kielbasa is in Polen gewoon worst. Het woord stamt af van het Hongaarse kolbász, u raadt het al, worst. In de rest van de wereld is het woord kielbasa “worst uit Polen” gaan betekenen. De worst die we dan meestal bedoelen is de poolse “Kielbasa zwyczajna”, oftwel “gewone worst”, een wat grove, vette rookworst die in Polen rauw, gebakken en gekookt wordt gegeten. Kielbasa is erg populair in het barbecue- en kampvuurseizoen.
Er zijn inmiddels in Nederland legio “Sklepy“, Poolse winkels. Mocht u niet aan Kielbasa kunnen komen, gebruik dan rookworst. Dat komt vrij dicht in de buurt (laten de Polen ons niet horen...)
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Voor 6-8 personen:
Keukengerei:
Instructies
-
Voorbereiding
- Was de zuurkool zorgvuldig in koud water om de zure smaak te milderen
- Kruid het vlees met zout en peper en bak het even snel aan in wat boter. Het hoeft beslist niet gaar te zijn
- Breng een glas water aan de kook en week hierin de pruimen en de paddestoelen gedurende 30 minuten
- Snij de kool ondertussen in zo dun mogelijke slierten. Als u heeft – met een keukenmachine
- Hak de ui fijn
- Smelt wat reuzel of vet spek en bak daarin de gehakte ui glazig (glaceren) in een cocotte of braadpan
- Voeg dan de witte kool toe en schep een paar keer goed om
- Doe een deksel op de pan en laat de kool op een laag vuur zacht worden. Wacht tot de kool ongeveer tot de helft geslonken is
- Snij nu het vlees in grove stukken en verwijder eventuele botten
- Snij de kielbasa en de verse worst in grove stukken
- Voeg het vlees, de zuurkool, de worst, de gepelde tomaten en de laurier toe
- Giet de wijn bij het mengsel van pruimen en paddestoelen, meng even en giet dit bij de andere ingrediënten in de pan
- Meng alles goed door elkaar en breng aan de kook
-
Bereiding
Verminder de warmtebron en stoof het gerecht op een laag vuur in 1.5 uur gaar. Breng (voorzichtig) op smaak met zout en peper.
-
Dit gerecht wordt gegeten met gekookte aardappels of zuurdesembrood. Zoals met heel veel stoofschotels en gerechten uit de traditionele internationale keuken is ook dit gerecht de tweede dag opgewarmd het lekkerst.