Rum is een gedistilleerde alcoholische drank die wordt gemaakt van suikerrietbijproducten, zoals melasse of suikerrietsap. De drank wordt vervolgens gerijpt in houten vaten, wat bijdraagt aan de kleur en het aroma. Rum kent een breed smaakpalet – van licht en zacht tot donker en kruidig – en wordt zowel puur gedronken als in cocktails en in de keuken, vooral bij desserts en marinades.

Rum is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het Caribisch gebied. De oorsprong van de drank gaat terug tot de 17e eeuw, toen tot slaaf gemaakten op suikerrietplantages ontdekten dat het bijproduct melasse kon worden vergist en gedistilleerd tot een krachtige drank. Rum speelde later een belangrijke rol in de zogenaamde “driehoeksvaart”, waarbij suiker, rum en tot slaaf gemaakten tussen Afrika, Europa en de Amerika’s werden verhandeld. Ook in de zeemanscultuur was rum alomtegenwoordig – de Britse marine verstrekte tot 1970 dagelijks een rumrantsoen aan haar matrozen, bekend als de “tot”.

Toepassingen van rum:

in cocktails – zoals de mojito, daiquiri of piña colada
in patisserie – bijvoorbeeld in malaga-ijs of babà au rhum
in marinades en glazuren – bij vlees of gegrild fruit

Franse term: rhum
Duitse term: Rum
Engelse term: rum

Zie ook:

cachaça
suikerriet
stroh
aguardente de cana madeira