Pizzadeeg en klaar is Kees? Dat had je gedacht! Er zijn er MINSTENS vier…
Pizza is voor de meeste mensen boven de Alpen een snack of een hoofdmaaltijd die bestaat uit een hartige, nogal broodachtige, dikke pannekoek met daarop allerlei lekkernijen. Voor Italianen is het een kult. En aangezien Italianen erg trots zijn op hun eigen regio en die regio’s onderling ook nog eens ongelooflijk verschillen, hebben het Noorden, het Zuiden en het midden van Italië uiteraaard verschillende pizza’s: een Romein lust de Napolitaanse pizza erg graag maar vind haar wel aan de exotische kant, iets voor een ‘uitje’; een Napolitaan vind dat alleen Napolitaanse pizza de naam pizza verdient, en Milanezen vinden dat men zuinig moet zijn met dure toppings en daarom meer deeg moet gebruiken: een goedkope buik vol eten – snel, efficiënt en enigszins smaakvol, maar niet iets dermate lyrisch dat je de werklust gaat ontbreken, want daar houden ze in het Noorden niet van.
En zo kom je dus tot verschillen: de Romeinse pizza heeft een dunne bodem en een vrij lage rand, de Napolitaanse een dunne bodem en een hele hoge en luchtige rand (die overigens vaak niet wordt genuttigd), de Milanese een vrij dikke bodem en bijpassende rand. Om deze verschillen te bereken zijn er kleine verschillen in het deeg. Klik op de links en ontdek het geheim…
Romeins pizzadeeg
Napolitaans pizzadeeg
Milanees pizzadeeg (ook geschikt om focaccia mee te maken)
Deeg voor pizza bianca