Palmolie is plantaardige olie die hoofdzakelijk wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Het bevat een hoog percentage verzadigde vetten en is dus niet de gezondste olie op aarde te noemen. Wel bevat het een hoop anti-oxidanten. In Nederland is palmolie in oorspronkelijke vorm niet of nauwelijks te krijgen. Wel komt het erg veel voor in de voedselindustrie: het zit (vaak) in margarine, frituurolie, wokolie, chips, soepen, sauzen en koekjes. Kunt u allemaal zelf maken, maar dan zonder palmolie! Door het hoge gehalte aan verzadigde vetten is palmolie niet aan te raden in dagelijks gebruik. Dit is de reden waarom ook de snackindustrie langzaamaan palmolie aan het vervangen is met raapzaadolie. Palmolie is ook de grondstof voor zeep en andere wasmiddelen. Biodiesel kan er ook van gemaakt worden.
Palmolie komt in de Afrikaanse keuken zeer vaak voor.

Zie ook: olie

Franse term: Hulie de Palmier
Duitse term: Palmöl
Engelse term: Palm oil