Olijven zijn de vruchten van de olijfboom. Kalamataolijven (Grieks: Καλαμάτα) zijn de Griekse concurrent van de Italiaanse Gaetaolijf. Kenners kunnen er niet over uitgesproken raken welke nou beter is. Kalamataolijven zijn beschermd met het DOP-keurmerk en worden verbouwd in de zuidelijke Peloponnesus. De olijven worden zowel voor olie als voor consumptie gebruikt en worden vaak geconserveerd aangeboden in azijn of olie.
Het uiterlijk is roze-bruin tot paars, licht verschrompeld. Kalamataolijven zijn een onmisbaar ingrediënt van de beroemde Griekse salade, een samenstelling van feta, olijven, tomaten, ui en paprika.
Heel kort door de bocht:
- Onrijpe olijven zijn glad en groen.
- Rijpe olijven zijn onregelmatig en bruin tot zwart
- Gezouten rijpe zwarte olijven zijn verschrompeld
- Gladde zwarte olijven zijn meestal groene olijven die chemisch zijn gekleurd, namelijk in een bad met caustic soda.
Zie ook: rijpe zwarte olijf, olijfolie
Franse term: Kalamata
Duitse term: Kalamataolive
Engelse term: Kalamata olive